Twitter'ın sansürlenmesi üzerine Türkiye'de yüzbinlerce internet kullanıcısı "DNS değiştirme" ve "VPN kullanma" gibi farklı yöntemlerle siteye erişim sağlıyor. İşte DNS değiştirmenin yolları.

Bilgisayar, tablet ve akıllı cep telefonlarınızda Google'ın, "8.8.8.8" / "8.8.4.4" şeklindeki DNS'leri ile siteye erişim sağlayabilirsiniz. Windows 8'de DNS değiştirmek: Sol bölümde yer alan “Bağdaştırıcı Ayarlarını Değiştirin” seçeneğini tıklayın.



Ekranda bilgisayara bağlı olan ağ bağlantıları görüntülenecektir. Listeden kullandığınız ağ bağdaştırıcınıza sağ tıklayın ve önümüze açılan menüden “özellikler” i seçin. Wireless kullanılan bir bilgisayarda “Wireless Network Connetion” yazanı sağ tıklıyoruz.



Önümüze “Wireless Network Connection Özellikleri” penceresi çıkıcak. Pencerede yer alan listeden “Internet Protokolü Sürüm 4 (TCP/IPv4)” seçeneğine çift tıklayın.



Ardından ekrana gelen pencerede “Aşağıdaki DNS Sunucu adreslerini kullan” seçeneğini seçip, tercih edilen ve diğer DNS sunucu alanlarına sırasıyla “4.2.2.1¨ ve “4.2.2.2¨ ya da yukarıda belirtilen "8.8.8.8" / "8.8.4.4" yazıyoruz ve tamam diyerek pencereleri kapatın. İstediğiniz siteye girebilirsiniz artık.




MAC işeletim sistemli cihazlarınızda DNS değiştirmek için şu adımları takip etmeniz gerekiyor...
Öncelikle Sistem Özellikleri’ne (System Preferences) tıklayın.




Sonra Ağ (Network) kısmına girin.



Sağ alttan Gelişmiş’e (Advanced) tıklayın.



Üst kısmın 2. sekmesinden DNS‘e gelin ve aşağıdaki “+” butonu yardımı ile DNS adreslerini girin.



Ayarlar menüsünden, kablosuz seçenekleri bölümüne gelin. "Ağı değiştir" seçeneğine dokunun, "Gelişmiş seçenekleri göster"i işaretleyip daha önce bahsettiğimiz Google DNS'lerini girin.




iOS cihazlarınızda ise görseldeki yolları takip edin.