Türkiye-AB Zirvesi'nde gündeme mevrut Türk vatandaşları düşüncesince 'Vizesiz Avrupa' beklentisi davranış çevrelerince de müspet karşılandı.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, AA muhabirine, Brüksel'de meydana getirilen Türkiye-AB Zirvesi'nde Türk tarafının tavsiyeler paketinde toprak düzlük 'En geç haziran böylelikle Türk vatandaşlarının Schengen alanına vizesiz yolculuk edebilmeleri' talebini değerlendirdi.

Vize uygulamasının Avrupa'ya bulunan ticareti aksi etkilediğini korumak için gayret sarfeden Vardan, şu ifadeleri kullandı:

'Vatandaşlarımız 2014 senesinde AB ülkelerine icra ettiği 813 bin 339 çelimsiz devamlı Schengen ara sınav başvurusuna, 50 milyon avroya andıran mal harcamışlar. İş insanlarımız AB'ye uzuv devletlere verim satmaya, almaya, ürünlerini pazarlamaya, geçim imzalamaya yahut envestisman hazırlamaya elhasıl iş hazırlamaya giderken ara sınav engeli ile karşılaşıyorlar. Bu engeli de elden kendileri değil mensupları ve mensubu de yaşıyor. Bu halde Türk hususi endüstrisi rakiplik avantajını maatteessüf en özellikle kaybediyor. Türk vatandaşlarına müteveccih ara sınav uygulamalarının kaldırılması, AB ile ticaretimizdeki ehemmiyetli birlikte engelin kalkması anlamına gelmektedir.'

'Önemli birlikte kilometre taşı olacak'

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de bulunan ara sınav uygulamasından en baş döndürücü ihracatçıların etkilendiğine dikkati çekerek, 'Vizesiz Avrupa' döneminin hızlandırılmasını müspet karşıladıklarını bildirdi.

Büyükekşi, 'Vize serbestisinde bu etaba gelinmesinde iri himmet ve destekleri bulunan Sayın Cumhurbaşkanı'mız ve Başbakan'ımız özellikle kazanmak kabilinden Hükümetimize gösterdikleri derin efor ve azimli davranış düşüncesince şükranlarımızı sunuyoruz. TİM olarak, ara sınav uygulamasının kaldırılmasının, halkımızın AB'ye duyduğu itimat kaybı dolayısıyla üyelik sürecine derece derece mütenakıs desteğini baştan artıracak ve Türkiye-AB ilişkilerinin müspet yönde büyümesine yardım sağlayacak ehemmiyetli birlikte kilometre taşı olacağına inanıyoruz' ifadelerini kullandı.

300 bilyon ekü ekonomiye dönecek

Vizesiz Avrupa Projesi ve Türkiye'yi Tanıtım Platformunun Kurucu Başkanı Mehmet Okumuş ise vizelerin kalkmasıyla Türk vatandaşlarına kestirmece 35 senedir meri 'haksız-hukuksuz' yolculuk engeline akıbet bırakılmış olunacağını belirtti.

Kaynak: AA