%54'lük oy oranıyla rakibi Enrique Capriles'e 10 puan fark atan Chavez, 6 yıllığına bir kez daha başkan seçildi.

Şimdiden Venezüela'da kanser hastası olan Chavez'in görevini tamamlayamayacağı tartışmaları başladı bile. Eğer Chavez görev süresini tamamlayabilirse toplam 20 yıl iktidarda kalmış olacak.

Venezüela'da dün yerel saatle 08:30'da başlayan oy verme işlemlerinin belirlenen saatte bitmeyince saat 21:30'a kadar uzatıldı. %80'lik tarihi katılımın yaşandığı seçimlerde Hugo Chavez %54, sağ muhalefetin adayı Enrique Capriles %44 oranın oy aldı.

Sonuçların açıklanmasıyla onbinlerce Chavez taraftarı başkanlık sarayı Miraflores önünde şenliklere başladı. Sosyal medyayı kullanma alışkanlığıyla tanınan Chavez de takipçilerini bekletmeden ilk zafer twittini attı. “Şükürler olsun tanrıya! Kadın erkek herkese teşekkürler!" diyen Chavez, bir iki dakika sonrasında "Sevgili halkıma teşekkürler! Yaşasın Venezüela, Yaşasın Bolivar!" twittini attı.

Seçim sonuçları tüm Güney Amerika ülkelerinin televizyonlarında naklen yayınlandı. Sadece Venezüela'yı değil, tüm Güney Amerika'yı etkileyeceği düşünülen seçimler Brezilya, Arjantin, Ekvador, Şili, Bolivya ve Uruguay'dan iktidar ve muhalif partileri temsilcileri gözlemci olarak katıldı. İktidar partileri Chavez'i desteklerken muhalif partiler Capriles'in yanında yer aldılar. Seçimlerden birkaç gün önce Brezilya eski Başkanı Lula da Silva, Chavez'e desteğini sunmuş, "Seçim sonuçları tüm Güney Amerika'yı etkileyecek" demişti. Sonuçlar gelir gelmez de Chavez'i ilk kutlayan Arjantin Devlet Başkanı Cristina Kirchner oldu. Kirchner twitter hesabından “Senin zaferin bizim tüm Güney Amerika'nın ve Karayiplerin zaferi" mesajını yayınladı.

12 yıl sonra muhalefetin Chavez karşısına çıkarabildiği en güçlü aday olan Enrique Capriles ise sonuçlara saygı göstereceğini söyleyerek Chavez'i kutladı. "Kazanmayı bilmek için kaybetmeyi de bilmek gerekir" diyen Capriles, henüz kırk yaşında olduğunu hatırlatarak 6 yıl sonra yeniden aday olabileceğinin ilk sinyallerini verdi.