ANKARA

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Bloomberg TV'de gündeme ilişkin soruları yanıtlayarak, açıklamalarda bulundu.

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç'un vefatından duyduğu üzüntüyü ifade eden Elvan, 'Hem iş dünyamız, hem Koç ailesi, hem Türkiyemiz için son derece acı bir gün. Mustafa Koç'a Allah'tan rahmet diliyorum.' dedi.

Elvan, İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu adı altında yeni bir kurum oluşturduklarını belirterek, şunları söyledi:

'Biliyorsunuz, İnsan Hakları Kurumunu biz daha önce kurmuştuk. Ancak kurumu yeniden yapılandırıyoruz. Ayrıca ayrımcılıkla mücadele konusunda yeni bir görev veriyoruz. İsmini İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu olarak değiştiriyoruz. Ayrımcılıkla mücadele gerçekten AB açısından da önemli bir husus. Birçok ülkede, AB ülkelerinin tamamında bu konuda düzenlemeler var. İnsan Hakları Kurumu'na bu yetkiyi de vereceğiz. Kişisel başvurular söz konusu olabilecek ayrımcılıkla mücadeleye ilişkin, re'sen inceleme söz konusu olabilecek. Ancak insan haklarıyla ilgili hususlarda Kuruma sadece re'sen inceleme yetkisi veriyoruz. Çünkü ombudsmanlık var. Bu müessese kişisel başvuruları alıyor. Böyle bir görev dağılımı yaparak yeniden yapılandırıyoruz. Nihai halini verdik. Birkaç gün içerisinde TBMM'ye sevk edeceğiz.'

'Umuyoruz ki orta noktayı bulacağız'

Çalışma hayatına ilişkin kıdem tazminatı ve özel istihdam büroları konularının ele alındığını anlatan Elvan, şu değerlendirmelerde bulundu:

'Burada işçi sendikalarının, kesiminin talepleri var. İş güvencesi konusunda ciddi eleştirileri var. Diğer taraftan iş veren kesiminin eleştirileri var, talepleri var. Katı bir işgücü piyasası olduğunu, çalışma hayatındaki sistemin esnek olmadığını, gelişmekte olan ülkelerle kıyaslandığında Türkiye'nin bu alanda somut adım atması gerektiğine inanan bir kesim var. Biz iki kesimin de görüşlerini , düşüncelerini biliyoruz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımızla iki kesim de sık sık bir araya geliyor ve bu meseleleri tartışıyor. Biz umuyoruz ki orta noktayı bulacağız, bir noktada birleşeceğiz.'

'Şu anda vaatlerimizde yüzde 60'ın üzerine çıktık'

Başbakan Yardımcısı Elvan, reformların sayısının çok olduğuna yönelik eleştirilerin aktarılması üzerine, hükümetin 4 yıllık programının bulunduğunu, burada yer alan ve bir yılda yapılması gereken hususları tek tek gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Gerçekleştirilen reformları kitap halinde vatandaşlara iletildiğini aktaran Elvan, 'Çok hızlı çalışmamızdan dolayı, çok fazla fazla sayıda düzenlemeyi kısa bir sürede gerçekleştirmemizden dolayı belki takipte zaman zaman sıkıntı yaşanıyor olabilir. Son rakamları vereyim. Şu anda vaatlerimizde yüzde 60'ın üzerine çıktık. Aşağı yukarı gerçekleştirme oranı olarak yüzde 69'a ulaştık. Diğer taraftan reformlar alanında ise 3 aylık program çerçevesinde yüzde 30 civarında gerçekleşme sağladık' diye konuştu.

'Vatandaşlarımızın büyük çoğunluğu yeni bir anayasa istiyor'

Anayasa çalışmalarına yönelik bir soruya karşılık da Elvan, 'Vatandaşlarımızın büyük çoğunluğu yeni bir anayasa istiyor. Muhalefet partileri de bunu istiyor ama onlarda bir güven testinden geçecek. En geç altı süreçte bu konuda çalışmalarımızı tamamlayarak milletimize yeni bir anayasa hediye edelim istiyoruz' yanıtını verdi.

Muhabir: Seval Ocak Adıyaman, Mustafa Çalkaya

Kaynak: AA