Tüketici Hak Arama Derneği (THAD) Genel Başkanı Nihat Altay, dünya genelinde binlerce bireyin telefon dolandırıcılarının maksadı bulunduğunu belirterek bu halde 2015'te yük dibine tahsil edilen 40 milyon teklik ücretinde dolandırıcılık vakası bulunduğunu fakat bu rakamın 100 milyon liranın üzerine bulunduğunu kestirim ettiklerini söyledi.

Altay, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, üyesi bulundukları Tüketici Birliği Federasyonunun (TBF) meydana getirdiği araştırmayla akıbet yıllara mühür vuran en ehemmiyetli mağduriyetin telefon dolandırıcılığı bulunduğunun ortaya çıktığını anlatım etti.

Araştırmaya göre, telefonla vatandaşlardan muhtelif yöntemlerle mülk istenerek meydana getirilen dolandırıcılığın aşırı iri boyutlara eriştiğini dile getiren Altay, şu halde bitmeme etti:

'Türkiye'de 2015 senesinde 40 milyon teklik yöresinde mukayyet ketenpere vakası oldu. Bu, buz dağının zahirî yüzü, birlikte de bunu en andıran arkadaşına anlatamayan yurttaşlarımız mevcut ki bu paranın 100 milyon liranın üzerine bulunduğunu düşünüyoruz.'

'İnsanları ilkin takibe alıyorlar'

Dolandırıcılığı yapanların akıbet etap hevesli ve düzenleme olduklarına ayraç fail Altay, şunları söyledi:

'Telefonla dolandırıcılıkta, şahısların aydın yahut cahil olmasının aşırı önemi yok. Hakim, polis, tedrisat görevlisi, işçi, farketmeden hacısı hocası birlikte halde dolandırılabiliyor. Bizim belirleme ettiğimiz, telefon dolandırıcıları akıbet etap hevesli çalışıyor, 'Ben kanmam' diyen aldanıyor. Bir halde hipnotizma mu ediyorlar, tığ bunu birlik çözemedik. İnsanları birlikte halde kandırıyorlar. Öyle birlikte uygulayım geliştirmişler ki müşterilerini ilkin takibe alıyorlar. İnsanların ev yahut işyerleri ile eş ve evlatlarının telefon kayıtlarını alıyorlar. O insana telefon açıldığında eşinin yahut çocuğunun sesini duyan insan ne yapacağını şaşırarak bu dolandırıcının isteğini behemehâl namına getiriyor.'

'Ceza artırımı ile caydırıcılık sağlanmalı'

Altay, telefonla ketenpere olaylarının önlenmesi düşüncesince vatandaşları bilinçlendirmenin beraberinde bu suçun cezasının artırılarak caydırıcılık sağlanması icap ettiğini savundu.

Kaynak: AA