İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın karar duruşmasında, Şahin Bayhan son savunmasında, hakkındaki iddiaları reddetti.

İfadesinde, Urla ilçesinde 2005-2010 yıllarında görev yaptığını, İzmir Milli Emlak Daire Başkanlığı tarafından kaymakamlığa, Urla ilçesi Balıklıova köyündeki bir şirketinin işgal ettiği yeri tahliye etmesi için yazı gönderildiğini, kendilerinin de İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne söz konusu yerin tahliyesinin yerine getirilmesi için talimat verdiğini belirten Bayhan, şunları kaydetti:

''Şirket sahibi kaymakamlığa gelip, tahliyeden haberdar olduğunu, ancak yapılacak bu tahliyenin hukuka aykırı olduğunu, gelecek zararının karşılanması için de tazminat davası açacağını söyledi. Bunun üzerine şirket sahibinin taleplerini ve mağduriyetini anlatan ifadelerini tutanak altına aldık. Tahliye talebi emniyetten geri çekildi. Durumu anlatan dilekçeyle de valiliğe yazı yazdık. Gerekli denetimleri yapmayan Milli Emlak Daire Başkanlığı görevlileri hakkında da suç duyurusunda bulunduk. Ben kesinlikle görevimi ihmal etmek gibi bir amaçla hareket etmedim.''

Mahkeme heyeti, ifadenin dinlenmesinin ardından kararını açıklayarak, Şahin Bayhan'ı ''görevi ihmal'' suçundan önce 3 yıl hapisle cezalandırdı. Sanığın duruşmalardaki iyi hali ve daha önce sabıkası bulunmamasını dikkate alan mahkeme heyeti, hapis cezası süresini 2 ay 15 güne indirip, hükmün açıklanmasının da geri bırakılmasına karar verdi.

Asuman Fecriye Çetiner, 2010 yılında savcılığa başvurarak Balıklıova köyünde, deniz üstünde kafes balıkçılığı yapan bir şirketin, denizi kirlettiğini ve kıyıda yaptığı barınma yerleriyle de hazineye ait yerleri işgal ettiğini, çiftliğin çalışmasına göz yumduğu iddiasıyla Urla Kaymakamı Şahin Bayhan hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

İzmir Valiliği'nin verdiği izinle başlatılan soruşturma sonucunda, İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili Cevat Barutçu, valiliğin tahliye kararına rağmen, sit alanında bulunan balık çiftliğini tahliye ettirip, yıktırmayan Şahin Bayhan hakkında, ''görevi ihmal'' suçundan 2 yıl hapis ve belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılması istemiyle yargılanması için dava açmıştı.

Muhabir: Gülcan Kaplan / Ufuk Kırabalı
AA