Hem vakıf hem de devlet üniversitelerinde, başarısız olunan dersler için konulan
yaz okulu ücretleri tarih oluyor. İstanbul'daki bir vakıf üniversitesinde öğrenci olan G.A., fark dersler ile kaldığı derslerin tekrarı için yaz okuluna gitti. Buraya ödediği ücretin peşine düşen G.A., Yargıtay tarafından da haklı görüldü.

Özel bir üniversitede öğrenim görmekte olan ve dönem içerisinde başarısız olduğu dersleri yaz okulunda ve dönem içerisinde tekrar alarak, bu dersler için yeniden ücret ödeyen G.A. isimli öğrenci tarafından “ödenen ücretlerin geri alınması” için açılan dava sonucunda Yerel Mahkeme öğrenciyi haklı bularak fazladan ödediği
yaz okulu ücretlerinin faizi ile birlikte iadesine karar verdi. 
 
"KARAR EMSAL TEŞKİL EDİYOR"
 
200.000’i aşkın vakıf üniversitesi öğrencisini ilgilendiren konu ile ilgili olarak sitemize açıklamada bulunan Av. Taha Çalık şöyle konuştu:

“Bahse konu ihtilafın yargıya taşınması, 2008 yılında YÖK Genel Kurulu’nun aldığı kararın vakıf üniversiteleri tarafından uygulanmaması sebebiyle ortaya çıkmıştır. YÖK Genel Kurul kararına göre Haliç Üniversitesi öğrencisi O.K’dan birinci sınıftan kalan dersleri için ücret istendiği, devlet üniversitelerinde olmayan bu hukuka aykırı uygulamanın kaldırılması gerektiğine dair başvuru YÖK Genel Kurulu tarafından incelenmiş ve sonuç olarak özetle; vakıf yükseköğretim kurumlarında okuyan öğrencilerden kayıt yaptırdıkları dönem ve eğitim öğretim yılı için ücret alındığı, bir üst sınıfa geçen ve bir önceki eğitim-öğretim yılı dönemi için ücret ödemiş olan öğrencilerden daha önce alıp da başaramadığı ve yeniden alması gereken ve ücretleri daha önce alınmış, ödenmiş olan alt sınıf dersleri için bir ücret alınmasının uygun olmadığına karar verilmiştir. Bu karar doğrultusunda, G.A. isim öğrenci tarafından açılan dava G.A.’nın lehine sonuçlanmış ve Yargıtay’ın ilgili dairesi de yerel mahkemenin kararını onamış bulunmaktadır. Dolayısıyla, emsal teşkil eden karardaki şartları taşıyan her öğrenci
yaz okulu ücretlerinin iadesini mahkeme yoluyla talep edebilir. ”
 
"ÖĞRENCİLERE BASKI KURULUYOR"

Öğrencilerin yaz okulu ücretlerinin iadesi taleplerinin artış göstermesi, vakıf üniversitelerinin büyük zarara uğramasına yol açacak. Bu sebeple, öğrencilerin başvuru yollarını kesmeyen çalışan vakıf üniversiteleri, özellikle kendilerine başvuran öğrencilere böyle bir iadenin söz konusu olmadığını iddia etmekteler. Av Taha Çalık “Söz konusu iade, öğrenci tarafından “a” dersi için ödenen paranın, başarısız olunması sebebiyle yaz okulunda tekrar alınmasından kaynaklanmaktadır. Aynı ders için 2 kez ödeme yapan öğrenci, yaz okulunda “a” dersi için yaptığı ödemenin iadesine hak kazanmakta. Vakıf üniversitelerince, gerek hali hazırda vakıf üniversitelerinde okuyan öğrencilere yapılan “baskı” gerekse internet üzerinden haber yapan bazı sitelerde yaptırdıkları asparagas haberlerle insanların haklarından vazgeçirmeye çalıştıkları hepimizin malumudur. Dolayısıyla, hak sahibi mezunların ve öğrencilerin toplu hareket tarzıyla mahkemelere başvurmalarının, vakıf üniversitelerinin kurduğu baskıyı kaldıracağı görüş ve kanaatindeyim” şeklinde açıklamalarda bulundu.


http://www.internethaber.com/vakif-universitelerine-yaz-okulu-soku-737079h.htm