AHMET DÖNMEZ ANKARA

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Ergenekon terör örgütü davasına bakan mahkemeye yönelik baskıları eleştirdi.

CHP'lilerin Silivri baskınını ‘mahkemeyi etki altına alma girişimi' olarak değerlendiren Hüseyin Çelik, “Uzun tutukluluk sürelerinden şikayetçiyseniz eğer, o halde bırakın mahkemeler işini yapsın, hukuk kendi işini yapsın.” dedi. Dün parti genel merkezinde basın toplantısı düzenleyen Çelik, eski Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ve bazı komutanların mahkemeye gelmesine rağmen tanıklıklarının kabul edilmemesini de yorumladı: “Tanıklık müessesesi itibarla doğru orantılı değildir. Yani çok itibarlı insanlar her istedikleri mahkemeye gidip tanık olarak dinlenecekler diye bir kural dünyanın hiçbir hukuk sisteminde yoktur. Onun için kimsenin demagoji ve mugalata yapmaması gerekiyor.”

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, eski Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ve bazı kuvvet komutanlarının mahkemeye gelmesine rağmen tanıklıklarının kabul edilmemesi ile ilgili eleştirileri de yorumladı. Çelik, “Efendim eski genelkurmay başkanları, kuvvet komutanları gitmişler, onların şahitliği kabul edilmemiş de filan eski teröristin şahitliği kabul edilmiş. Tanıklık müessesesi itibarla doğru orantılı bir şey değildir. Yani çok itibarlı insanlar her istedikleri mahkemeye gidip tanık olarak dinlenecekler diye bir kural dünyanın hiçbir hukuk sisteminde yoktur. Onun için kimsenin demagoji ve mügalata yapmaması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, Silivri’de yaşananları, ‘mahkemeyi etki altına alma’ çalışmaları olarak niteledi. “Malum, mahkemelerimizin özellikle dıştan gelen etki altında kalmadan hukukun temel prensiplerine, hakkaniyet ölçülerine göre karar vermeleri hepimizin arzusudur. Olması gerekendir. Ancak başta CHP milletvekilleri olmak üzere dışarıdan gelen bazı marjinal gruplar, adeta gövde zoruyla, gövdelerini ortaya koyarak, kargaşa yaratarak mahkemeyi etkilemeye çalıştılar. Mahkemeyi etki altına almaya çalıştılar. Bariyerlerden atlayan milletvekilleri oldu. Jandarmanın yakasına yapışan milletvekilleri oldu. Orada gereksiz yaralanmalar ve müdahaleler oldu. Mahkemenin içerisinde alkışlarla mahkemeyi çalıştırmamaya dönük gayretler oldu.” şeklinde konuştu. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, oradaki kalabalığın mahkemeye sokulmamasını eleştirmesine ise “CHP Genel Başkanı, sanki bu insanlar mahkemeye sokulmamış, mahkemeye girmesi gerekenler alınmamış gibi bir açıklamada bulundu. Mahkemeler yol geçen hanı değildir.” tepkisini gösterdi.

    Hüseyin Çelik’in gündeminde Sinop’ta BDP heyetinin uğradığı saldırı da vardı. MHP’ye yakın bazı sivil toplum örgütleri ile bazı kuruluşların daha ileri gidecek etkinlikler yapmak istediğini ama MHP Genel Merkezi’nin engellediğini dile getirdi. Bundan dolayı da MHP yönetimini övdü. Çelik, “Kim tarafından yapılırsa yapılsın tasvip edilemez. Bunların içerisinde diyelim AK Partili biri de olabilir. Bizim 8 milyon üyemiz var. Biz onu da tasvip etmeyiz. Tespit etsek ki belediye başkanımız da bu işin içerisindedir, biz onu da tasvip etmeyiz ve bir ceza-i müeyyide söz konusu olursa onu da uygularız.” diye konuştu. İçişleri Bakanlığı’nın bölgeye 2 müfettiş gönderdiğini kaydeden Çelik, “Gerekli inceleme ve araştırmaları yapıyor. Eksik, hata, kusur, kasıt ne varsa bunları tespit edecek. Bu meselenin üzerine gideceğiz. Uzantıları, daha ileri düzeyde uzantıları ve organizatörleri varsa, arkasında başka türlü şeyler varsa onların da üzerine gitmekte kararlıyız.” vurgusu yaptı.

zaman