ANKARA - Kemal Karadağ

Zorunlu hale getirilen eğitimlere katılan ve başvuruları Adalet Bakanlığı Alternatif Çözümler Daire Başkanlığınca kabul edilen yaklaşık 32 bin kişi, uzlaştırmacı sınavına girmeye hak kazandı.

AA muhabirinin Alternatif Çözümler Daire Başkanlığı yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Türkiye'de ilk kez uzlaştırmacılar için zorunlu hale getirilen eğitimlere katılanların başvurularına yönelik değerlendirme tamamlandı.

Başkanlık, yaptığı incelemelerin ardından uzlaştırmacı olmak isteyen 31 bin 721 kişinin başvurusunu kabul etti.

Başvuru tarihi: 29 Ocak-9 Şubat

Başvurusu kabul edilenler Anadolu Üniversitesi tarafından 11 Mart'ta yapılacak uzlaştırmacı sınavına elektronik ortamdan 29 Ocak-9 Şubat tarihlerinde müracaat edebilecek.

Adaylar, Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, İzmir, Kayseri, Samsun ve Van'da birer, İstanbul'da ise 2 olmak üzere 11 merkezde sınava girecek.

Sınavda adaylara, uzlaştırma, Türk Ceza Kanunu, Ceza Muhakemeleri Kanunu, müzakere, iletişim konuları ile uygulamalı uzlaştırma eğitiminde verilen bilgilerden sorular yöneltilecek. Adaylar sınava, Alternatif Çözümler Daire Başkanlığının hazırladığı ve Başkanlığın internet sitesinde yayınlanan "Ceza Muhakemesi Hukuku Uzlaştırma Eğitimi" kitabından hazırlanabilecek.

Yeni uzlaştırmacılar nisanda görevde

En az 70 puan alanların başarılı sayılacağı sınavın sonuçları 31 Mart'ta açıklanacak.

Sınavı kazanan adaylar, Alternatif Çözümler Daire Başkanlığınca oluşturulan liste ve sicile kaydedilecek. Böylece Türkiye'de ilk kez zorunlu eğitime katılan ve sınavda başarı sağlayan uzlaştırmacılar göreve başlamış olacak. Halen görev yapan 17 bin uzlaştırmacının ise görevi sona erecek.

"Uzlaştırmacı Kimlik Kartı" verilecek uzlaştırmacılar, istedikleri Ağır Ceza Mahkemesi ve Cumhuriyet Başsavcılığı yargı çevresinde görev alabilecek.

Yeni uzlaştırmacıların nisan ayından itibaren görevlendirilmesi planlanıyor.

Kaynak: AA