Balyoz ve Ergenekon davası sanıklarının nefesini tutarak takip ettiği ‘uzun tutukluluk davası’nda merakla beklenen karar belli oldu. Anayasa Mahkemesi (AYM), Balyoz Davası sanığı Korgeneral Korcan Pulatsü’nün uzun tutukluluk itirazını reddetti. Gerekçe olarak da Pulatsü için yerel mahkemenin kararını vermesi ve sanığın ‘tutuklu değil hükümlü olması’ gösterildi. Ancak Yüksek Mahkeme, ismi açıklanmayan ve adli suçtan birden fazla dosyadan 5 yıldan fazla tutuklu bulunan sanığın ‘hak ihlali’ne uğradığı tespitinde de bulundu.
RET KARARLARI GELECEK 
Mahkeme dün yaptığı toplantıda 6 dosyayı ele aldı. Mahkeme 4 dosyaya ilişkin ‘ihlal’ kararı verdi. AYM, Balyoz Davası sanığı eski 1. Hava Kuvveti Komutanı Korgeneral Korcan Pulatsü’nün başvurusunu da dünkü toplantısında ele aldı. 2011 yılında İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi ’nin kararıyla tutuklanan Pulatsü, geçen eylül ayında uygulamaya giren bireysel başvuru yoluyla, uzun tutukluğa itiraz etmişti. Anayasa Mahkemesi, Pulatsü’nün başvurusunu incelerken öncelikle yasalar karşısındaki konumunu ele aldı. Yerel mahkemenin ‘Balyoz Davası’na ilişkin kararını verdiğini ve dosyanın temyiz incelemesinde olduğunu göz önünde bulunduran AYM, Pulatsü’nün artık hükümlü statüsünde olduğuna vurgu yaptı. Mahkeme, Pulatsü’nün hükümlü olması gerekçesiyle başvurusunun kabul edilemez olduğuna hükmetti. 

ERGENEKON DA FARKLI 
Anayasa Mahkemesi bu kararını verirken aynı zamanda bir ilke kararına imza atmış oldu. Bu karar bireysel başvuru yoluyla uzun tutukluğa itiraz da bulunan Ergenekon ve Balyoz davasının diğer sanıkları için de geçerli olacak. Balyoz Davası’na ilişkin yerel mahkeme kararını verdiği ve bu davanın sanıkları artık hükümlü statüsünde kabul edildiği için yapılacak diğer başvuruların da reddedilmesine kesin gözle bakılıyor. Ancak ‘Ergenekon Davası’ sanıklarına ilişkin yerel mahkemeden henüz karar çıkmamış olması nedeniyle bu davanın sanıkları için Anayasa Mahkemesi’nin kararı kritik nitelikte. Bu dava kapsamında yapılacak bireysel bir başvuru, yerel mahkeme kararını vermeden Yüksek Mahkeme önüne gelirse yeniden bir değerlendirme yapılması zorunlu olacak. 

ADLİ DAVADA İHLAL KARARI 
Anayasa Mahkemesi, adli davalar nedeniyle tutuklu bulunan bir sanığın dosyasını da ele aldı. Mahkeme farklı suçlardan dolayı 5 yıldan fazla tutuklu bulunan sanığın hak ihlaline maruz kaldığı tespitinde bulundu. Mahkeme, ‘ilk hak ihlali kararı’ niteliği taşıyan söz konusu kararında, “Bir kişi birden fazla suçtan dolayı da olsa 5 yıldan fazla zamandır tutukluysa hak ihlali doğmuştur” tespitinde bulunmuş oldu. Ancak Mahkeme terör suçlarında bu sürenin 10 yıl olduğunun da altını çizdi. Bu sanığın karara dayanarak, yerel mahkemeye tahliye için başvuru yapabileceğine işaret ediliyor. Mahkeme, 12 yıllık kadastro davasında da hak ihlali tespit etti.
MESUT HASAN BENLİ / Arşivi-RADİKAL