Adalet Bakanlığı çalışanları, her türlü işlerini UYAP sistemi ile ikame etmektedirler. UYAP (Ulusal Yargı Ağı Projesi) adliye personeli veya UYAP ile çalışan birimdeki personel için olmazsa olmaz bir öneme sahiptir. Son yıllarda Adalet Bakanlığı tüm teşkilatını UYAP sistemine entegre ederek, yargısal faaliyetlerin hızlandırılması noktasında önemli bir adım atmış ise de; UYAP’ın özellikle taşra teşkilatında çalışan personelin işlerini hızlandırma noktasında değil de yavaşlatma noktasında işlev görmektedir.


UYAP’ın var oluş amacı; personelin işlerini kolaylaştırmak ve adaletin hızlı ve etkin bir şekilde vuku bulmasıdır; maalesef uygulamada UYAP, personelin işini kolaylaştırmak yerine daha da zorlaştırmaktadır, 2 dakikalık işi 10 dakikaya çıkartmaktadır, bu da zaman israfını beraberinde getirmektedir.

Personelin yapmış olduğu bir işlemi kaydetmek istediğinde aşağıdaki şekilde hata alması, yaptığı işlemi kaydetmek için tekrar tekrar uğraşması personelin var olan iş yükünü daha da arttırdığı gibi personelin stres katsayısını da tavan yaptırmaktadır.

1) Alınan hata uyarısı:

2) Alınan hata uyarısı :



UYAP kullanıcıları 01.10.2012 tarihinde UYAP’ın görsel arayüzünün değişikliği ile karşılaştılar, mesleğe daktilo kullanarak başlayan ve meslekte 20 yılını doldurmuş olan UYAP kullanıcıları UYAP’ın her güncelleştirilmesinden sonra varolan görsel değişikliğe ayak uydurmakta zorlanmaktadırlar, bilgisayar kullanmasını bile zor beceren bu personel, UYAP’ın görsel değişikliği ile kullanmaya çalıştığı sistemin altında ezilmektedir, burada meslekte 20 yılını doldurmuş personelin bilgisayar kullanamama sorununu dile getirerek onları küçük düşürmek veya kınamak amacında değiliz, o personel mesleğe zamanın gerekleri olan daktilo kullanmak sureti ile başlamıştır;ama son yıllarda tüm kurumlarda olduğu gibi Adalet Bakanlığının tüm teşkilatında da bilgisayar kullanımı hızla yaygınlaşmaktadır, UYAP ile alakalı değişiklikler yapılırken özellikle görsel değişiklikler yapılırken yukarıda belirtilen personelin varlığı göz ardı edilmemelidir.

Eğer, UYAP ile alakalı yapılan güncelleştirmeler, UYAP’ı daha da işleyişsiz hale getirecek ise, yapılan güncelleştirme hiçbir anlam ifade etmemektedir. Çünkü UYAP’ın daha da işleyişsiz hale gelmesi, UYAP kullanıcılarının işlerinin daha da artması anlamına gelmektedir.

Kısacası; UYAP’ın teknik aksaklıklar meydana getirerek personelin iş yükünü daha da arttıracak ise, UYAP ya kökten kaldırılmalı ya da düzgün ve sistemli bir şekilde çalışması sağlanmaldır, yapılan güncelleştirmelerin akabinde personelin iş yükünü daha da arttıracak ise UYAP’ın varlığının hiçbir anlamı kalmamaktadır.Adliyelerdeki iş yoğunluğunun ne kadar fazla olduğu, adliye çalışanları dışında pek fazla kişi tarafından bilinmez;ama iş yoğunluğunun üzerine bir yoğunlukta UYAP hantallaş (tırılması) sureti ile ilave edilmektedir ki, bu da yargının hızlı bir şekilde sonuçlanması ile tezatlık oluşturmaktadır ve bu durum vatandaşın işlerini de sekteye uğratmaktadır.

Tüm adliye personeline, UYAP’ın daha hızlı ve kullanıcılarının stres katsayısını arttırmadan çalışacağı güzel ve sağlıklı günler dileğiyle.



Memurlar.Net Forum
Adalet Personeli Bölümü Editörü
‘ ÇOTANAK ‘