SEVİL ARINAN- Cumhuriyet

ANKARA - Kadın avukatlar, mesleki anlamda yaşadıkları sıkıntıları ilk kez açıkladı. Türkiye Barolar Birliği (TBB) Kadın Hukuku Komisyonunun yaptığı ankette, kadın avukatların yüzde 71i cinsiyeti nedeniyle darp edildiğini, yüzde 4ü tecavüze uğradığını, yüzde 84ü cinsel anlamda taciz edildiğini açıkladı. Kadın avukatlar ayrıca hâkim ve savcılar tarafından da ayrımcılığa uğradıklarını vurgularken yüzde 4ü fiziksel şiddet kapsamında hapis tutulduğunu açıkladı.

TBB Kadın Hukuku Komisyonunun Türkiye genelinde 3 bin 63 avukatla yaptığı ankette ilginç sonuçlar ortaya çıktı.

Katılımcıların yüzde 57si Kadın olmanız nedeni ile iş yaşamınızda ayrımcılığa uğradınız mı sorusuna evetyanıtını verdi. Evet yanıtını verenlerin yüzde 32si müvekkillerin erkek avukat tercih etmesi, yüzde 21i iş olanakları, yüzde 11i de çalışma koşulları dolayısıyla ayrımcılığa uğradığını kaydetti.

‘Ayrımcılığa uğruyoruz’

Ayrıca ankette kadın avukatlara, ayrımcılık yapan muhatapları da soruldu. Buna göre avukatların yüzde 55i hâkim, savcı, kâtip, kalem müdürü ve icra memuru tarafından, yüzde 29u çalıştığı kurum, yüzde 16sı çalışma arkadaşları tarafından ayrımcılığa uğradığını belirtti.

Kadın avukatlara yaşadıkları şiddet de soruldu.

Kadın avukatların yüzde 60ı şiddete uğradığını kaydederken bu kapsamdakilerin yüzde 84ü taciz, yüzde 12si cinsel konulu tehdit, yüzde 4ü tecavüze uğradığını açıkladı. Psikolojik şiddet kapsamında avukatların yüzde 33ü hakaret, yüzde 17si aşağılamaya maruz kalırken yüzde 15i küfür mağduru olduğunu kaydetti.

Ankette kadın avukatlara, Kadın avukatların, erkek avukatlara göre daha çok ayrımcılığa uğradığını düşünüyor musunuzsorusu da yöneltildi. Kadınların yüzde 60ı evet, yüzde 12si hayır yanıtını verdi.

Ankette dikkat çeken sonuçlardan bir diğeri de kadın avukatların yaşadığı ekonomik ve fiziksel şiddet oldu. Buna göre fiziksel şiddetbaşlığı altında kadın avukatların yüzde 71i darp edildiğini, yüzde 21i başkası tarafından yaralandığını, yüzde 4ü hapis tutulduğunu, yüzde 3ü sakat bırakıldığını açıkladı. Ekonomik şiddetbaşlığında ise katılımcı avukatların yüzde 54ü müvekillerinin vekâlet ücretini ödememekte direndiği için, yüzde 31i düşük ücrete mecbur bırakıldığı için yüzde 9u işten atılma tehdidi yaşadığı için sıkıntı yaşadığını ifade etti.