İtalyan basınının haberlerine göre, geçtiğimiz Pazar günü durumu ağırlaştığı için başkent Roma'daki bir hastaneye kaldırılan Scola, dün akşam saatlerinde hayatını kaybetti.

2011 yılında yaptığı bir açıklamada, ''Kendimi yavaş yavaş piyasanın kurallarına uymak zorunda hissettim ve özgürlüğümü kaybetmeye başladım” diyerek sinemayı bırakan Ettore Scola, İkinci Dünya Savaşı sonrası İtalyan toplumunun resmini çizdiği, 1974 yapımı 'Nous nous sommes tant aimés' filmiyle uluslararası alanda büyük bir başarı kazanmıştı. Yönetmen, 1977 yılında ise Sophia Loren ve Marcello Mastroianni’nin rol aldığı ‘Une Journée Particuliére’ (Mükemmel bir gün) filmini yönetmişti. Bu eser, en iyi yabancı film dalında Oscar'a aday gösterildi.

Scola, 1980 yılında Cannes Film Festivali’nde ‘La Terrasse’ adlı filmiyle ‘En İyi Senaryo’ ödülünü, 1995 yılında ‘Le Roman d’un Jeune Homme Pauvre’ filmiyle Venedik’te ‘Altın Aslan’ ödülünü almıştı. 1983 yılında çektiği 'Balo' filmiyle tekrar Oscar'a aday gösterildi. Kimi sinema eleştirmenlerine göre 'Balo' filmi Scola'nın kariyerindeki zirve noktalardandı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr