BirGün/Ankara


İzmir’de Urla’nın Ovacık Köyüne kurulması planlanan rüzgar enerji santralı (RES) için 1,800 ağacın kesimi için şirket bölgede çalışmaya başladı, şimdiden 400 ağaç kesildi. Daha önce ilgili imar planlarının iptali için açılan davada verilen yürütmeyi durdurma kararı sonrasında duran proje, Orman Bölge Müdürlüğünden alınan iznin iptali için açılan davanın neticesini beklemeden bölgede söküme başladı. Ovacık Köyü sakinleri avukatının, Orman Bölge Müdürlüğünden alınan iznin acil yürütmeyi durdurulması için yaptığı başvuru kabul edilirse ağaçlar şimdilik kurtulacak.

SESSİZ SEDASIZ 'ÇED GEREKLİ DEĞİL'
Urla’nın Ovacık Köyündeki RES mücadelesi, köylüye duyurulmadan sessiz sedasız alınan 2009’da ÇED Gerekli Değildir kararının iptali için 2014’te açılan davayla başladı. İptal davası yasal süre içerisinde açılmadığı için reddedilirken, ormanlarının RES için yok edilmemesi için mücadele eden Ovacık Köyü sakinlerinin bir sonraki adımı, bölgeyi de içeren 1/5.000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ile 1/1.000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planının iptali için yargıya başvurmak oldu.

BİLİRKİŞİ İPTAL İSTEDİ
Planların iptali için açılan davaya bakan İzmir 2. İdare Mahkemesi, talebin bilirkişi heyeti tarafından incelenmesine karar verdi. Heyet, RES alanının üst ölçekli İzmir Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı ile 1/25.000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planları hükümleriyle çelişmiyorsa da, iptali istenen planların 1. Derece doğal SİT alanı olan bölgenin doğal niteliklerini bozacağı, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı esaslarına uymadığı, yoğun ağaç dokusunun tahribine yol açacağı, plan tekniğine ve yasal mevzuata uygun olmadığı gerekçeleriyle iptal edilmeleri yönünde görüş bildirdi.

MAHKEME SONUCA VE İSTEME BAKMADI
Bilirkişi heyetinin, planların iptali yönündeki görüşü üzerine mahkeme planların yürütmesini durdurdu ve Ovacık Köylüleri rahat bir nefes aldı. Ancak kazanım kısa sürdü; bilirkişi heyetinin planların üst ölçekli planlara uygun olduğu biçimindeki ifadesini kaynak gösteren İzmir 2. İdare Mahkemesi, ikinci etapta planların iptali istemiyle açılan davayı reddetti.

GÖZLER MAHKEMEDE
Plan iptal davalarının reddiyle, RES çalışmalarının da önü yeniden açıldı. Ovacık sakinlerinin idari başvurusuyla askıya alınmış olan Orman Bölge Müdürlüğün verilen alanda çalışma izni, plan iptal davasının reddiyle birlikte şirketin yaptığı yenileme başvurusuyla geçtiğimiz hafta yeniden geçerlilik kazandı. Böylelikle inşaat çalışması yapma çabaları daha önce köylülerin tepkileriyle bölünen şirket, tekrar bölgeye girme fırsatı buldu. Köy sakinlerinin ifadelerine göre, bu defa işini şansa bırakmak istemeyen şirket proje kapsamında kesilmesi planlanan 1.800 ağacın tamamını bir çırpıda sökmek istiyor. Edinilen bilgiye göre, bölgede şimdiden yaklaşık 400 ağaç söküldü bile. RES şirketinin bölgedeki çalışmalarının engellenebilmesi için Ovacık köylülerinin avukatı Hande Atay, aktif şekilde ağaç sökümüne başlandığı için, Orman Bölge Müdürlüğünden alınan iznin iptali için açılan davada acil yürütmeyi durdurma kararı verilmesi için mahkemeye başvurdu. Mahkemeden yürütmeyi durdurma yönünde karar çıkarsa kalan ağaçlar kurtarılabilecek.

Kaynak: Birgun.net