Gülsen Candemir - İzmir

CHP'li Urla belediyesi, kaçak olduğu gerekçesi ile 74 ev için yıkım ekibi ve jandarma gönderdi. Yıkıma giden jandarma ve belediye ekipleri halkın tepkisi ile karşılaşınca, yıkım gerçekleşemedi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın arkadaşları tarafından yaptırılan kaçak villalar hakkında Danıştay tarafından onaylanan yıkım kararını uygulamayan belediyenin, bu kararı çok tepki çekti.

KAÇAK VİLLALAR DA YIKILACAK MI?

Geçtiğimiz aylarda CHP il binasında işgal eylemi yaparak seslerini duyuran Urla Balıklıova’da oturan 74 ev sahibi, büyükşehir yasası ile ilçe köy olmaktan çıkan alanda 30 yıla yakındır oturduklarını, muhtar ile yaptıkları sözleşme ile köy arazisinde bedelini ödeyerek yaşadıklarını anlatmışlardı. Kemal Kılıçdaroğlu’nun devreye girip ‘mahkeme kararı olmadan yıkım yapılmayacak’ sözü ile evlerine dönen Balıklıova’lılar, şimdi belediyenin yıkım için gelmesi ile şaşkına döndü. İzmir’e karın yağdığı günde belediyenin çoğunluğu dar gelirli insanları evlerini boşaltması için geldiği Balıklıova’da ev sahiplerinden Yusuf Altun, İzmir 1. İdare Mahkemesine yaptıkları başvuru sonuçlanmadan yapılan yıkımın hiçbir hukuki tarafının olmadığını söyledi. Yıllardır muhtara ödedikleri arsa bedeli ile köyde yaşadıklarını söyleyen Altun, ilçede birçok ruhsatsız bina varken sadece kendilerinin oturduğu evlerin yargı süreci sonlanmadan yıkılmak istenmesine anlam veremediklerini belirtti. Kaçak Urla villalarını hatırlatan Altun, ‘Villaları yıkmaya cesareti olmayanlar, garibanların evlerini yıkmak istiyor. Urla’da ruhsatsız olduğu için yıkım kararı çıkan 8 bine yakın ev var. Ama nedense bir tek bizim evler için yıkım uygulanıyor.

MAHKEME HENÜZ KARARINI VERMEDİ

Urla Belediyesi’nin, Balıklıova Mahallesi'ndeki 74 evi yıkma kararını uygulamaya koymak için mahalle sakinlerine gönderilen tebligatlarda, evlerini tahliye etmeleri istendi ve 20 Ocak 2016 Çarşamba günü (dün) yıkım işleminin gerçekleştirileceği bildirildi. Urla Belediye Başkanlığı ayrıca Salı akşamı yaptığı basın açıklamasında tahliye kararının Danıştay tarafından onaylandığını öne sürdü. Evlerinin yasal olduğunu savunan vatandaşlar ise belediyeyi yalanlayarak, belediyenin açıklamasının başka bir mahkeme kararı olduğunu öne sürerek kamuoyunun yanıltılmaya çalışıldığını söyledi. Mahalle halkının İzmir 1.İdare Mahkemesine açtığı yıkım kararının durdurulması ve yürütmenin durdurulması talebi, henüz karara bağlanmadı.

İlçede dolaşan iddialara göre ise, 74 evin içinde bulunduğu alan, belediye tarafından bir cemaate yakın şirkete söz verildi ve şirket de yerin boşaltılması için belediyeyi sıkıştırıyor. Yıkımda,, mahkeme kararının beklenmeden yapılması buna bağlanıyor.

Kaynak: Birgun.net