Et ve Süt Kurumunun (ESK), sütün litresini 1 liralık 15 kuruştan almaya başlaması ve fiyatların yükselişe geçmesi, müstahsil birlikleri kabilinden müspet karşılandı.

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Fatih Salih Okumuş, üreticilerin akıbet dü senedir mazot alıntı fiyatlarına bindirim beklediğini söyledi.

Üreticilerin, umdukları fiyatın oluşmaması dolayısıyla zorlandığını tamlayan Okumuş, şöyleki konuştu:

'Konuyla ait adına akıbet üç aydır Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız ile emek vermek yapıyorduk. Bu çalışmalarımız sonucunda bakanlığımız, Et ve Süt Kurumunu devreye sokarak karışma etmeye başladı. Bu müdahale, mazot piyasasını rahatlatmaya yetti ve arka revan mazot tutarları durdu. Uygulamanın genişletilmesiyle mazot fiyatlarının ileriye akıllıcasına gitmesini bekliyoruz. Üreticiler adına devletimizin bu meseleye el atmasından akıbet aşama memnunuz.'

Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz da ESK'nın sektöre müdahalesini akıllıcasına ve durumunda müşterek değişmeyen bulunduğu söyledi.

'Üreticiler şişman şirketler karşısında ezilmeyecek'

Bigadiç Süt Üreticileri Birliği Başkanı Murat Değer de alımlara başlanmasının peşi sıra Balıkesir'den ESK'ya 26 Mart'ta 20 titrem mazot gönderdiklerini anlattı.

Değer, daha sonradan günde 40 titrem mazot göndermeye bitmeme ettiklerini dile getirerek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in mazot üreticilerine müteveccih hamlesini baş döndürücü müspet karşıladıklarını vurguladı.

Uzun süredir başağrısı çekici üreticilerin deminden geleceğe umutla baktığını anlatım fail Değer, 'Bakanlık bu uygulamayı bitmeme ettirdiği sürece üreticilerimiz şişman şirketler karşısında ezilmeyecektir.' dedi.

Karacabey Süt Üreticileri Birliği Başkanı Hamit Bakırtaş da ESK'nın mazot alımına başlamasıyla fiyatların mahsus müşterek ölçüde tutulduğunu, bunun da piyasayı rahatlattığını laflarına ekledi.

Kaynak: AA