Suriyelilerin 'umut yolcuları' arasındaki sayısı herhangi birlikte güzeşte sene artıyor.

Avrupa ülkelerine yasalı sıfır yoldan gidebilmek bunun şeklinde geldikleri Edirne'de yakalananların profili incelendiğinde 2011'den önceki yakalanan Suriyeli mülteci sayısı düşükken, bu tarihten itibaren herhangi birlikte sene derece derece arttığı görüldü.

İç savaşın toy pırtlak verdiği 2011'de Suriyeli kaçakların rüya yolcuları arasındaki payı yüzdelik 1'den az iken, 2014 senesinde bu miktar yüzdelik 65'e yükseldi. Geçen sene yakalananlar arasındaki Suriyeli payı ise yüzdelik 57 namına belirlendi.

Avrupa'ya 2011 senesinde yasa dışı yoldan devredilmek talip 22 bin 664 gümrüksüz arasındaki Suriyeli sayısı 100 namına kayıtlara geçerken, 2014 senesinde jandarma kabilinden yakalanan 16 bin 943 kaçaktan11 bin Suriyelinin son uzunlukta Avrupa düşsel sağlıksız kaldı. Geçen sene da Edirne'de 14 bin 290 gümrüksüz yakalanırken, bu kişilerden 8 bin 119'unu Suriyeliler oluşturdu.

Almanya hayaliyle gelmişlerdi

Bu arada güzeşte sene Eylül ayında Almanya'nın 1 milyon mülteci benimseme edeceği yönündeki spekülasyonların yayılması sonrası 3 bine yaklaşan Suriyeli yayan Edirne'ye gelmiş, sınırdan geçişlerine ara sınav ve pasaportları bulunmadığı düşüncesince müsaade verilmemiş Suriyeliler 10 çağ süresince şehrin ayrışık yerlerinde bekleyişlerini sürdürmüşlerdi.

Vatanları savaş, gadirlik ve kargaşa dolayısıyla yaşanamaz çözüm meydan Suriyelilerin birlikte bir çok aralarında Türkiye'nin de bulunduğu Lübnan, Fas, Cezayir, Libya, Mısır, Ürdün ve Irak kabilinden devletlere sığındı.

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü verilerine gereğince Türkiye'de 2 milyon 255 bin 299 mukayyet Suriyeli bulunuyor. Birleşmiş Milletler verilerine gereğince de Avrupa vatanlarında 813 bin 599 Suriyeli yaşıyor.

Kaynak: AA