Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerinin Ege Denizi ve Akdeniz'de mayıs ayında yakaladığı göçmen sayısı, Geri Kabul Anlaşması sonrasında yüzde 87 geriledi.

Mayıs ayında umuda yolculuğa çıkan bin 109 göçmen yakalanırken, bu sayı son ayların en düşük rakamı olarak kayıtlara geçti.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, iç savaş, ekonomik ve siyasi belirsizlikler nedeniyle ülkelerini terk ederek daha iyi bir yaşam hayaliyle Avrupa'ya geçmeye çalışan göçmenlerin umuda yolculukları az da olsa devam ediyor.

Türkiye ile AB arasında 18 Mart'ta Brüksel'de yapılan Geri Kabul Anlaşması öncesinde hız kazanan yasa dışı göç hareketi, anlaşmanın yürürlüğe girdiği 20 Mart'tan itibaren azalmaya başladı.

Anlaşma sonrası 8 kat düştü

Önceki yıllarda mayıs ayında yaklaşık 5 bin civarında göçmen yakalanırken Geri Kabul Anlaşması'nın da etkisiyle bu rakam Mayıs 2016'da bine kadar düştü.

Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, yasa dışı göçe karşı yürüttüğü "Ege'de Umut Harekatı" kapsamında Ege Denizi ve Akdeniz'de mayıs ayında bin 109 göçmeni yakaladı.

Geçen yıl mayıs ayında 4 bin 378 göçmen yakalanırken, bu yılın aynı döneminde yakalanan göçmen sayısı geçen yıla göre yüzde 75, nisan ayına göre ise yüzde 35 düştü.

Umuda yolculuğun azalmasında Geri Kabul Anlaşması'nın etkisi büyük oldu. Anlaşmanın gerçekleştirildiği Mart 2016'da 8 bin 530 olan göçmen sayısı, nisanda bin 717'ye, mayısta ise yüzde 87 azalarak bin 109'a geriledi.

Kaynak: AA