Bıçak Sırtı Programının 22 Şubat 2012 akşamı gerçekleşen yayınında konu Temel Eğitimdi. Geçtiğimiz hafta meclis gündemine  kesintisiz 8 yıllık eğitimi sona erdirecek yeni bir teklif geldi. Teklife göre 12 yıllık bir temel eğitim düzeni gelecek, ancak eğitimin bir bölümünde devam zorunluluğu olmayacak, Temel  eğitimin bir takım koşullara bağlanması kamuoyunda  tartışmalara yol açtı. Programda 12 yıllık eğitimin 8 yıllık eğitimden farkları nelerdir, ne değildir soruları tartışıldı. Ayrıca başbakanın ikinci kez tekrarladığı ve Necip Fazıl’dan şiirlerle örnek vererek desteklediği bir dindar gençlik tartışması Programın konusuydu.
Bıçak sırtı Programında İstanbul Barosu Başkanı Doç.Dr.Ümit Kocasakal ile birlikte başka konuklarda vardı. Programa Özgür Eğitimsen Başkanı Yusuf Tanrıverdi, ÖZGÜR-DER Başkan Yardımcısı Kenan Alpay ve Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Ümit Zileli’de konuktu.
Ümit Kocasakal, Programda öncelikle şunu belirtti; çevresinde programa geleceğini duyanlar olduğunda kendisine “karşı mahalleye gidiyorsun” diyenler olmuş. Kocasakal "böyle bir ayırımı hiçbir zaman yapmadığını, hatta bu kanalı izleyen, bu kanalın izleyicileri olan kesime kendi düşüncelerini bizzat açıklama fırsatı bulmuş olacağını.." söylediğini belirtti.
"Kocasakal ”Kemalistler uzaylı değildir. Ben 5 yıl kuran kursuna gittim, Arapça öğrendim ve bu şekilde 2 kez hatim etmiş oldum, ancak Kemalist bir insanım. Dindar bir genç son derece Kemalist, son derece Atatürkçü ve barışık bir genç olabilir, bu yüzden de ben her yerde ısrarla her başı kapalı olanı Atatürk düşmanı, ya da cumhuriyet düşmanı olarak görmeyin derim dedi. Böyle bir kategorileşmeyi doğru bulmadığımı, bunun  bilinçli bir şekilde yapıldığını düşündüğünü" söyledi.
Kocasakal .."duruma emperyalizm açısından baktığını, bugün emperyalizm öyle bir güç ki, ülkeleri topla, tüfekle, silahla işgal etmiyor zihinleri işgal ediyor, emparyalizmin kendisine uygun bir popülasyon, yapılandırma gerçekleştirdiğini" söylüyor.
Ümit Kocasakal’ın ve Ümit Zileli’nin Yusuf Tanrıverdi ve Kenan Alpay’a karşı Dindar Gençlik, Kemalist, Eğitim ve tarih ile ilgili ders verici niteliği taşıyan müthiş açıklamalarını izlemek için TIKLAYINIZ.  

Yeşim Turan