Yargıtay Başkanı Cirit, Danıştay, Sayıştay başkanları ile çıktığı Rize gezisi eleştirilerine yanıt verirken Erdoğan için, “Devlet başkanı oradaydı” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, “Ya tarafsız olun, ya da o koltukları terk edin” sözleriyle, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör ve Sayıştay Başkanı Recai Akyel’le birlikte eleştirdiği Tayyip Erdoğan’la Rize gezisine çıkıp çay toplayan Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, “Ben anlayamadım, niye eleştiri konusu oldu? Devlet oradaydı, devletin başkanı” diye konuştu.
Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rize ziyaretine eşlik etmeniz eleştiri konusu oldu” diyen bir gazeteciye şu yanıtı verdi:

“Türk geleneklerimize göre devlet başkanına çok ayrı bir değer veririz. Devlet başkanı, devletin başı ve birliğimizin sembolüdür. Onun katılmış olduğu, Meclis Başkanı’nın, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri’nin, tüm yüksek yargının katılmış olduğu bir toplantı yapılmış olması, oradaki bir başka çay toplantısının yapılmış olması, bu arada bizim de iştirak etmemiz kadar doğal bir şey olamaz. Biz devlet başkanıyla bir arada olmaktan, devletin başkanıyla bir arada olmaktan onur duyarız.”

Kocasakal: Özrü kabahatinden büyük
İSTANBUL Barosu Başkanı Doç. Dr. Ümit Kocasakal, Yargıtay Başkanı’nın ’devlet başkanı’ifadesinin kullanıp, arkasından düzeltmeye kalkmasını çok kaygı verici bir olay olduğunu belirterek, “Bana göre burada özrü kabahatinden büyük. Bizde devlet başkanı yok, cumhurbaşkanı var. Üstelik bugünlerde bu kadar tartışma konusuyapılırken acaba bilinçaltının bir yansıması mıdır? Anayasa zaten şu anda bu anlamda ortadan kaldırılmış durumda, askıya alınmış durumda. Hukuki durum, fiili duruma uydurulmalı. Yargıtay Başkanı’nın böyle konuşmasını ben bir dil sürçmesi değil de bilinçaltının dışa vurumu olarak görüyorum. Bunu bu şekilde söylemesi işte bu hukuki durumun askıya alınıp ta fiili durumun varlığını meşrulaştırıcı, teyit edici bir özellik taşıyor. Ben son derece yanlış, tehlikeli, üzüntü ve kaygı verici buluyorum” dedi.

Kocasakal, Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay başkanlarının Tayyip Erdoğan’ın Rize gezisine katılmalarının ise şöyle değerlendirdi: “Bir kere yargının uyumlu olma gibi bir görevi yok. Cumhurbaşkanı’nın yurt gezilerine katılma gibi bir görevi de yok. Kuvvetler ayrılığı dediğimiz şey demokrasi ve hukuk devletinin temelidir. Bunun da en önemli unsunu yargının bağımsız ve tarafsız olmasıdır. ”

Yeniçağ