Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, uluslararası toplumun Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılarla ilgili çabalarına desteğinin son derece yetersiz ve küçük düzeyde kaldığını belirterek, "AB'nin 3+3 milyar şeklindeki desteğini memnuniyetle karşılıyoruz fakat bu desteğin Türkiye'ye aktarılması ile ilgili mekanizmalara eleştirimiz var." dedi.

Çelik ve AB Komisyonu İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Christos Stylianides, bakanlıkta yapacakları görüşme öncesinde ortak basın açıklaması yaptı.

Stylianides ile bölgedeki krizler ve bu çerçevede AB ajandasının ele alınacağını dile getiren Çelik, insani yardım ve kriz yönetiminin Türkiye'nin çok önemli bir ilgi alanını oluşturduğunu kaydetti.

Çelik, Türkiye'nin tarihte eşi görülmemiş şekilde 3 milyon kişiye ev sahipliği yaptığını ve devletle sivil toplum kuruluşlarının bu kişilere 25 milyar doların üzerinde harcama gerçekleştirdiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Maalesef uluslararası toplumun Türkiye'nin bu çabalarına desteği son derece yetersiz ve küçük bir düzeyde kalmıştır. AB'nin 3+3 milyar şeklindeki desteğini memnuniyetle karşılıyoruz fakat bu desteğin Türkiye'ye aktarılması ile ilgili mekanizmalara eleştirimiz var."

Acil Sosyal Güvenlik Ağı Projesi

AB Komisyonu üyesi Stylianides, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi karşısında Türkiye ile Türk demokrasisinin yanında olduğunu belirterek, darbe girişimi sırasında hayatını kaybedenler için başsağlığı diledi.

Stylianides, "Bir kez daha tekrar edersek Avrupa Birliği Türkiye'deki demokratik kurumların yanındadır." diye konuştu.

AB'nin desteklediği en büyük insani yardım projesi olan ESSN'yi başlatmak için Türkiye'de bulunduğunu anımsatan Stylianides, bu projenin, AB'nin Türkiye'nin karşı karşıya olduğu sığınmacı krizi karşısında destek vermeye hazır olduğunun bir göstergesini oluşturduğunu söyledi.

Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılar için mali program sunan bu projeyle yaklaşık 1 milyon sığınmacıya gelir kaynağı sağlanacağını dile getiren Stylianides, AB'nin bu projeye 348 milyon avro kaynak sağladığını belirtti.

AB ve Türkiye'nin sığınmacıların gereksinimlerini sağlamak için attığı adımlara dikkati çeken Stylianides, "Suriyeli sığınmacılara verilen mali kolaylık için 652 milyon avro sözleşmeye bağlandı. Bu miktar içinden 467 milyonun ödemesi yapıldı." dedi.

Stylianides, Suriyeli sığınmacılara ev sahipliği yapan Türk halkının çabalarını taktirle karşıladığını vurguladı.

Kaynak: AA