ANKARA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bir Güney Kıbrıs Rum Yönetimi mahkemesinin aldığı karar nedeniyle Birleşik Krallık'ta bir Kraliyet mahkemesinin bazı bankalardaki Türk misyonlarının hesaplarını dondurma yönünde aldığı karara ilişkin, 'Tabi ki mahkemelerin bağımsızlığına biz de inanıyoruz ve hükümetlerin de müdahale etmemesi gerekir. Ama taraf olduğumuz uluslararası sözleşmeler var ve bu sözleşmeler iç hukukun üstündedir. Mahkemeler de bizde olduğu gibi, buna uymak zorundadır' dedi.

8. Büyükelçiler Konferansı kapsamında bir araya gelen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, ikili görüşmenin ardından ortak basın toplantısı yaptı.

Çavuşoğlu, bir Güney Kıbrıs Rum Yönetimi mahkemesinin aldığı karar nedeniyle Birleşik Krallık'ta bir Kraliyet mahkemesinin bazı bankalardaki Türk misyonlarının hesaplarını dondurma yönünde aldığı kararı değerlendirdi.

Bir gazetecinin, 1961 ve 1963 Viyana Sözleşmeleri'ni hatırlatarak, bu kararın uluslararası sözleşmelere aykırı olup olmadığı yönündeki sorusuna Çavuşoğlu, 'Tabi ki mahkemelerin bağımsızlığına biz de inanıyoruz ve hükümetlerin de müdahale etmemesi gerekir. Ama taraf olduğumuz uluslararası sözleşmeler var ve bu sözleşmeler iç hukukun üstündedir. Mahkemeler de bizde olduğu gibi, buna uymak zorundadır' karşılığını verdi.

Türkiye'de de bir zihniyet değişimi sağlandığını ve mahkemelerin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AHİM) kararlarını dikkate almaları sayesinde AHİM'e giden dosya sayısının azaldığını ifade eden Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

'Sanırım burada Viyana Sözleşmesi'nin hatırlatılmasında bir aksaklık olmuş. Bürokratik bir engel olmuş. Ama tabi ki İngiliz mahkemeleri de Türkiye'deki mahkemeler de taraf olduğumuz sözleşmelere göre hareket etmelidir. Bu sorunun çözüleceğini de zaten dostumuz Philip söyledi. Diğer taraftan, Ada'da devam eden müzakere sürecini sekteye uğratacak adımlardan da mahkemelerin de herkesin de kaçınması lazım.'

Muhabir: Nazlı Yüzbaşıoğlu

Kaynak: AA