ANKARA

Uluslararası açık doğrudan yatırım girişi, güzeşte sene birlikte eski yıla uyarınca yüzdelik 32,4 artarak 16 bilyon 583 milyon dolar oldu. Geçen senenin açıklık ayında ise bu nicelik 1 bilyon 645 milyon dolar kendisine gerçekleşti.

Ekonomi Bakanlığı, 2015 yılı açıklık ayına bağlı 'Uluslararası Doğrudan Yatırım Verileri Bülteni'ni yayımladı.

Buna göre, aralıkta 1 bilyon 645 milyon dolar düzeyinde açık arsıulusal doğrudan yatırım girişi gerçekleşti. Geçen senenin tamamında ise arsıulusal açık doğrudan yatırım girişi, birlikte eski senenin ayrımsız zamanına uyarınca yüzdelik 32,4 artışla 16 bilyon 583 milyon doları buldu.

Geçen senenin tamamında toplanmış 11,8 bilyon dolar bulunan kapital girişinin 4,1 milyarı imalat sektöründen, 3,5 bilyon doları finansal ara bulucu kuruluşların çalışmalarından kaynaklandı. Ocak-aralık çağında akça kapital girişinin yüzdelik 57,6'sı AB devletleri kaynaklı oldu.

Kurulan arsıulusal sermayeli firmalar

Aralıkta 323 arsıulusal sermayeli iştirak ve ofis kuruldu, 13 domestik sermayeli kuruluşa de arsıulusal kapital iştiraki gerçekleşti. Böylece senenin tamamında 4 bin 925 arsıulusal sermayeli iştirak ve ofis kuruldu, 199 domestik sermayeli kuruluşa de arsıulusal kapital iştiraki yapıldı.

Ocak-aralık çağında mukayyet sermayesi 500 bin doların üstünde 163 arsıulusal sermayeli şirket, ofis kuruluşu ile ecnebi kuma iştiraki oldu. Bunun 64'ünü global ve dağınık tecim sektöründe, 24'ünü imalat sanayisi sektöründe kurulan firmalar oluşturdu.

Bu çağda kurulan 5 bin 124 arsıulusal sermayeli şirketin, 2 bin 766'sı Yakın ve Ortadoğu ülkeleri, bin 177'si AB ülkeleri, 321'i ise AB dünya öteki Avrupa devletleri ortaklı şirketlerden oluştu.

Toplam arsıulusal sermayeli kuruluşların sayısı

Aralık sonu bakımından Türkiye'de çalışkanlık yayınlayan arsıulusal sermayeli iştirak sayısı toplanmış 47 bin 187'ye ulaştı. Bu şirketlerin, özellikle global ve dağınık tecim iktisap etmek üzere, yurt kiralama, iş faaliyetleri ve imalat uran sektörlerinde faaliyette bulunmuş olduğu görüldü. İmalat sanayisinde faaliyette mevcut arsıulusal sermayeli şirketlerde kimyevi konu ve ürünleri imalatı birlikte numara tam toprak alırken, bunu nesiç ürünleri imalatı ve besin ürünleri, meşrubat ile kötü ürünleri imalatı izledi.

En aşkın arsıulusal sermayeli firmanın 28 bin 415 ile İstanbul'da bulunmuş olduğu belirlendi. İstanbul'u 4 bin 709 şirketle Antalya, 2 bin 690 şirketle Ankara ve 2 bin 239 şirketle İzmir izleme etti.

Muhabir: Necip Fazil Celik, Mehtap Yılmaz

Kaynak: AA