ANKARA

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Türkiye-AB Siyasi Diyalog Toplantısı sonrasındaki basın toplantısında, bölgesel, küresel ve yerel bazda karşılaştıkları sorunların çözümü için AB ve Türkiye arasında daha güçlü işbirliğine ihtiyaç olduğunu söyledi.

Suriyeli sığınmacılara ilişkin eylem planının tamamen uygulanmasını istediklerinin altını çizen Mogherini, 'Bunu uygulamak Türkiye'ye daha iyi destek vermek anlamına geliyor' dedi.

Suriye'de bir geçiş sürecinin önemine dikkati çeken Mogherini, sözlerine şöyle devam etti:

'Çünkü, Suriye halkının ülkelerinde daha iyi bir durumla karşı karşıya olmasını talep ediyoruz. Bu yüzden Avrupa Birliği'nin gerek insani yardım alanında ve gerekse güven ortamının oluşması için yaptığı çalışmalar çok sayıda Suriyeli'nin hayatını kurtarmak açısından kritik bir rol oynayacak. Bütün bunlar bölgede DAEŞ'i yenmenin en önemli aracı olacak. Uluslararası aktörler, Suriye'deki tarafların birliğiyle kapsayıcı geçişin olmasını ve DAEŞ ve El Nusra'ya karşı bir ilerleme sağlanmasını istiyor.'

Irak'ta DAEŞ'e karşı askeri operasyonlar sürmeli

Toplantıda Irak konusunda da kapsayıcı bir yaklaşım olması gerektiğini söylediklerini belirten Mogherini, geçiş sürecinde DAEŞ'e karşı askeri operasyonların sürmesini ve bu sürece özellikle Sünni toplumu ve Hristiyanların da dahil olmasını umduklarını söyledi.

Güneydoğu'daki gelişmelerin de toplantıda ele alındığını söyleyen Mogherini, 'Hemen bir ateşkesi ve geçtiğimiz yıllarda başlatılan barış sürecine dönüşü destekliyoruz. Barış süreci Türk makamlarının son derece cesur vizyonuyla başlatılmıştı. Ülkenizde barış ve istikrarın sağlanabilmesi için barış süreci hala tek çözüm' şeklinde konuştu.

Mogherini bölgedeki pozitif gelişmeleri de görüştüklerini anlatarak, 'Umut ediyorum, Kıbrıs sorununun çözümünü de bu pozitif gelişmelerin içerisinde göreceğiz. Bu konuda hepimizin ortak çıkarları var. Her iki tarafın da Kıbrıs'ta bir çözüm istediğini düşünüyoruz' dedi.

'Türkiye terörle mücadele konusunda dünyaya örnek'

AB Bakanı Volkan Bozkır ise gelecek 4 yılın Türkiye açısından reformlar konusunda çok önemli bir fırsat sunduğunu vurguladı.

Toplantıda Türkiye'deki terörle mücadele konusunu da ele aldıklarını söyleyen Bozkır, 'Türkiye, aynı anda 3 terör örgütü ile aynı anda mücadele eden ve bu konuda dünyaya örnek olan bir ülke konumundadır. Bunu yaparken de vatandaşlarımızın başta yaşam hakkı olmak üzere her hakkına da titizlikle sahip çıkan bir ülkedir” diye konuştu.

'Türkiye'nin yaptıkları çok önemli'

Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden sorumlu AB Komiseri Johannes Hahn da 'AB ve Türkiye arasındaki ilişkileri iyileştirebilmek için çok güzel bir ivme yakaladık, çok güzel beyanlarda bulunduk. Şimdi bu ivmeyi gerçekleştirebilmek için üstümüze düşeni yapmalıyız' dedi.

Muhabir: Meltem Bulur-Nazlı Yüzbaşıoğlu-Bayram Altuğ

Kaynak: AA