İstanbul Barosu’nun da kurumsal üyesi (collective member) olduğu Uluslararası Avukatlar Birliği’nin (UIA-Union Internationale des Avocats) Başkanı Jean-Marie Burguburu, UIA’ya üye tüm barolara gönderdiği 26 Nisan 2013 tarihli mektup ile, tüm dünya barolarına İstanbul Barosu Başkanı Av. Doç. Dr. Ümit Kocasakal’ı ve İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyeleri’ni desteklemeleri yönünde çağrıda bulundu. UIA Başkanı Burguburu gönderdiği bu mektup ile, 17 Mayıs 2013 tarihindeki duruşmaya İstanbul Barosu’na destek vermek üzere gözlemci olarak katılacağını da teyit etti.

UIA’nın 200’ü aşkın kurumsal üyesi bulunuyor.

Mektubun Türkçe çevirisi aşağıdadır:

ULUSLARARASI AVUKATLAR BİRLİĞİ

Jean-Marie BURGUBURU
Başkan

Paris, 26 Nisan 2013


Konu: Türk avukatlara ve İstanbul Barosu Başkanı Profesör Ümit Kocasakal’a destek verelim!

Sayın Başkan,

17 Mart 2013 tarihinde, UIA Başkanı olarak İstanbul Barosu’nun Olağanüstü Genel Kurulu’nda binlerce avukatın önünde, kurumumuzun Türk avukatların karşılaştığı savunma hakkı ihlalleri konusunda duyduğu derin endişeyi ifade etmek için konuşma yaptım. [1] Aynı zamanda, “yargı görevini yapanı etkilemeye teşebbüs” suçundan yargılanan İstanbul Barosu Başkanı Profesör Ümit Kocasakal ve 9 Yönetim Kurulu Üyesi ile dayanışma içinde olduğumuzu göstermeyi istedim. 2 yıldan 4 yıla kadar hapis ve meslekten men cezası riski ile karşı karşıyalar. [2]

UIA, 17 Mayıs 2013 tarihinde, sırf ağır baskı altında olan avukatlık mesleğini ve savunma hakkını korumak amacı ile harekete geçtikleri için İstanbul Barosu Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri hakkında açılan davanın ilk duruşmasına gözlemci olarak katılacak.

(Genellikle savunduğu dava ile özdeş tutulan) avukatlara duruşmalar sırasında saygı gösterilmiyor, avukatlar sindiriliyor ve hatta duruşmalardan zorla çıkarılıyorlar. Özellikle söz konusu olan özel yetkili mahkemeler veya terör davaları olduğunda, bu yollarla, avukatların meşru savunma görevlerini ifa etmeleri engelleniyor.

İstanbul Barosu Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyelerine hakkında açılan dava, son yıllarda avukatlık mesleğine karşı sergilenen tutumun bulgusu niteliğinde. Türkiye’de şu anda en az 45 avukat yalnızca mesleklerini ifa ettikleri için tutuklu. Politik hassasiyeti olan meselelere dahli bulunan kişilerin savunmasını yapan veyahut ciddi insan hakları ihlallerinin mağduru olan kişileri veya bu kişilerin ailelerini yasal olarak temsil eden onlarca avukat hakkında daha dava açılmış durumda. [3]

Bugün, hukukun üstünlüğünün ve demokrasinin ilkelerinden biri olan savunma hakkını savunmak için mücadele veren ve meslek onurunun muhafızı olma rolünü tamamen üstlenmiş olan avukatlar, Türk otoriteleri tarafından hedef alınmakta.

Sizlerden, 17 Mayıs 2013 tarihindeki duruşmada Profesör Ümit Kocasakal’ı desteklemek ve mesleğin ilkelerini savunma taahütümüzü yinelemek üzere, bu duruşmada hazır bulunacak olan UIA’ya ve pek çok yerel ve yabancı meslek örgütüne katılmanızı rica ediyoruz.

Duruşmaya katılmak isterseniz lütfen bize de bildiriniz ve katılımınız ile gücümüze güç katınız.

Talebiniz halinde tarafınıza ek bilgi gönderilecektir.

Cevabınızı bekliyoruz.

Saygılarımla,
Jean-Maire Burguburu
UIA Başkanı