Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Ulusal Uzay Araştırma Programı Yol Haritası'nın, araştırma, uygulayım bilimi geliştirme, insanoğlu kaynakları ve arsıulusal ortaklık boyutlarını içerecek ve 2016-2023 yıllarını kapsayacak biçimde Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) koordinasyonunda güncellenmesine değişmeyen verildiğini bildirdi.Bakan Işık, AA muhabirine, güzeşte hafta 29'uncu toplantısı meydana gelen 'Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nda (BTYK) tahsil edilen kararları açıkladı.

Ulusal Nükleer Teknoloji Geliştirme Programı kapsamında, 'Türkiye Cumhuriyeti ile Japonya Hükümeti Arasında Türkiye Cumhuriyetinde Nükleer Güç Santrallerinin ve Nükleer Güç Sanayisinin Geliştirilmesi Alanında İşbirliğine İlişkin Anlaşma' gereğince, plan şirketinin Sinop'ta çekirdeksel santralci ihdas etmek kadar çalışacağını tamlayan Işık, kalifiye işgücünün geliştirilmesi amacıyla firmanın Sinop'ta Nükleer Teknoloji ve Eğitim Merkezi kuracağını, işletim ve bakım sahalarında pedagoji bilimi programları yürüteceğini söyledi.

Nükleer çelim sanayisinde uygulayım bilimi geliştirilmesi ve transferinin yapılması konularında, ortaklık niyetinin taraflarca bildirme edildiğini kaydeden Işık, izlence kapsamında ikinci hamle (2016-2023) namına çekirdeksel hızla gelişen teknolojinin yerlileştirilmesini getirmek kadar dünkü birlikte değişmeyen alınacağını tabir etti.

Işık, afiyet mevzusunun Ulusal Bilim, Teknoloji ve Yenilik Stratejisi 2011-2016 kapsamında 'ivme kazanması müstelzim alanlar'a eklendiğini ve gelişmelerin BTYK Ulusal Bilim, Teknoloji ve Yenilik Stratejisi sonucu kapsamında strateji edileceğini dile getirdi.

Ulusal Uzay Araştırma Programı Yol Haritası'nın araştırma, uygulayım bilimi geliştirme, insanoğlu kaynakları ve arsıulusal ortaklık boyutlarını içerecek ve 2016-2023 yıllarını kapsayacak biçimde TÜBİTAK koordinasyonunda güncellenmesine değişmeyen verildiğini bildiren Işık, 'Gerek Ulusal Uzay Araştırma Programı Yol Haritası 2016-2023'ün takibi, gerekse bölüm paydaşları ortada eşgüdümü sağlaması düşüncesince Türkiye Uzay Ajansının kurulmasına müteveccih çalışmaların başlatılmasına ve karara bağlı gelişmelerle güncellenen programın, BTYK'nın 30. Toplantısı'na sunulması kararlaştırıldı' diyerek konuştu.

Sanayinin rakiplik gücü artırılacak

Işık şunları kaydetti:

'Sanayi 4.0 devrimi, siber fiziki sistemler, bileşimli zeka, sensör, robot teknolojileri, nesnelerin interneti, şişman veri, siber asayiş ve düşünce enformatik özellikle peyda etmek kadar nazik ve kılavuz teknolojilerde mükemmellik kazanılmasını sağlayacak Ar-Ge çalışmalarının artırılmasına değişmeyen verildi.

Kritik ve kılavuz teknolojilerin evcil firmalarımızca üretilmelerini sağlayacak istihsal altyapılarına yönelik, uçman istihsal ve seans desteklerini de kapsayacak şekilde, muktezi heveslendirme ve dayanak noktası mekanizmalarının gözden geçirilmesi ve geliştirilmesi hikayelerinde çalışmaların gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı.

Nükleer erke teknolojileri altyapısının güçlendirilmesi ve sektörde istihdam edilecek insanoğlu kaynağının yetiştirilmesi amacıyla dünyada güzel yürütüm örnekleri de dikkate alınarak Ar-Ge ve pedagoji bilimi merkezlerinin kurulması, dayanak noktası programlarının oluşturulmasına değişmeyen verildi.

Nükleer erke ve mahrukat çevrimi teknolojilerine müteveccih mükemmellik kazanılmasına misyon fail Ar-Ge çalışmalarının heveslendirme edilmesi kararlaştırıldı. Yerli firmalarımızın çekirdeksel santrallere gereç ve takım tedariki yeteneğinin arttırılması amacıyla muktezi heveslendirme mekanizmalarının geliştirilmesi ve standardizasyon/belgelendirme faaliyetlerinin yürütülmesine müteveccih çalışmaların yapılmasına değişmeyen verildi.

Nükleer erke ve ilişik esas bilimlerde önceki tetkikat örümcek arsıulusal ilmî kuruluşlarla işbirliklerinin geliştirilmesi boyutlarını içerecek ve 2016-2023 yıllarını kapsayacak biçimde Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nun 30. Toplantısı'na sunulması kararlaştırıldı.'

Kaynak: AA