Uludere'de 34 kişinin katledildiği hava operasyonunun, ABD'nin verdiği istihbarat üzerine gerçekleştirildiğinin Wall Street Journal tarafından yazılması hakkında ANF'ye konuşan BDP Şırnak milletvekili Hasip Kaplan, "Uludere'deki mağdur aileler ABD'ye dava açma haklarını kullanmalılar. Avukatlar kanalıyla derhal bunun girişimi yapılabilir" dedi.

Kaplan: "Ortada bir 'ithal istihbarat' var"
AKP'nin ve Genelkurmay Başkanlığı'nın yalan söylediğinin teşhir edilmiş olduğunu söyleyen Kaplan, "Katliamın hemen akabinde MİT, 'biz bu işin içinde yokuz' demişti. Sonra, Başbakan da aynı şeyi söyledi. Doğru söylemedikleri açığa çıktı. Ortada bir 'ithal istihbarat' var. Bunu başından beri söylüyorduk. İsrail ya da Amerika'dan istihbarat yapıldığını söylüyorduk" dedi.

"ABD'ye dava açılmalı"
Ayrıca Uludere'de katledilenlerin yakınlarına ve uluslararası hukuku bilen avukatlara da çağrıda bulunan Kaplan, "Uludere'deki mağdur aileler ABD'ye dava açma haklarını kullanmalılar. Avukatlar kanalıyla derhal bunun girişimi yapılabilir. Uluslararası inceleme başlatılmalı. Uluslararası hukuku bilen avukatlar var, bu konuda Amerika aleyhinde de dava açılmalıdır" diye konuştu.

Kürkçü: "ABD'lilerin yargılanması için uğraşmalıyız"
BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de, ANF'ye yaptığı açıklamada, "ABD-Türkiye-Irak arasındaki istihbarat paylaşım mekanizması bu katliamda çalıştı. Olayın bir alt kademe hatası olmadığı, devletlerin açık şekilde birinci dereceden müdahil oldukları bir mekanizmanın uygulandığını anlıyoruz. Sorumlu olan herkes yargı önüne getirilmelidir. ABD'lilerin de yargılanması için uğraşmalıyız" dedi.

Demirtaş: 'ABD Kürt halkından özür dilesin'
Uludere katliamı istihbaratının ABD tarafından Ankara'ya verildiğinin ortaya çıkması hakkında Milliyet'ten Aslı Aydıntaşbaş'a konuşan BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, "ABD sadece istihbarat bilgisini veriyor. Hükümetin bu istihbaratın operasyona dönüşmesine yol açan askeri ve sivil kademedeki tüm sorumluları açığa alarak soruşturması lazım. Bu istihbarat verildikten sonra ne oldu? ABD resmi olarak Kürt halkından özür dilemelidir" dedi.

"AKP yıpranmasın diye bildiklerini yazmıyorlar"
Yapılan açıklamanın gazetecilik başarısı olup olmadığı şüphesini de ifade ederek, "Hükümete yakın gazetecilerin olanı bilip de yazmadığını biliyorum. Hatta Uludere konusunda bakanlardan fazla bilgi sahibi gazeteciler var. Ama burada AKP’ye karşı bir operasyon olduğunu düşünerek AKP yıpranmasın diye bildiklerini yazmıyorlar" diye konuştu.

solhaber