Uludağ Üniversitesi (UÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi öğrencileri, Danıştay tarafından pedagojik formasyon eğitimlerinin iptal edilmesini protesto etti. Rektörlük binası önünde toplanan öğrenciler adına açıklama yapan Ceren Ildar, haksızlığa uğradıklarını söyledi.
    Milli Eğitim Bakanlığı'nın temel kanununun 45. maddesinde 'Yüksek öğrenimleri sırasında pedagojik formasyon kazanmış olanlara Milli Eğitim Bakanlığı'nca formasyon kazandırmak üzere gerekli tedbir alınır' hükmü bulunduğunu hatırlatan Ildar, 2009-2010 yılında başladıkları pedagojik formasyonun Danıştay kararı ile geçersiz sayıldığını kaydetti.
    2010-2011'de programı tamamlayanların bir kısmının Haziran 2011 sonu itibariyle atama hakkı kazandığını belirten Ildar şu görüşlere yer verdi: "Biz mağdur edilmiş durumdayız. 1,5 yıl boyunca verdiğimiz emekler yok sayılmaktadır. Maddi manevi hepimiz yıpranmış durumdayız. Bize bu hakkı tanıyan YÖK'tür. Formasyonun hiçbir eksiği yoktur. Formasyon verilen 24 üniversiteden sadece İstanbul, Atatürk ve Uludağ Üniversiteleri'nde formasyon sertifikalarının iptali hakkında hiçbir bilgi verilmemiştir. Ayrıca KPSS, Haziran atamalarında başvuru kılavuzunda bu iptale benzer bir ibare yer almaz ve sıkıntı olmazken şimdi ki kılavuzda böyle bir ibare olmasının açıklamasını beklemekteyiz."
    UÜ Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek, öğrencilerin yanına gelerek konuyu çözmeye çalıştıklarını söyledi. Öğrencilerin yanında olduklarını dile getiren Rektör Dilek, "Hukukçularımız konuyu inceliyor, bakalım nasıl bir çözüme kavuşturacağız. Aranızdan üç temsilci seçin, birlikte bir çözüm arayalım. Siz bizim öğrencimizsiniz, hakkınızı aramak bizim görevimiz. Sıkıntı yapmayın, el birliği ile bunu aşacağız merak etmeyin." diye konuştu.
    YÖK, Aralık 2010'da fen-edebiyat ve ilahiyat fakültesi öğrencilerine yüksek lisans yoluyla formasyon verilmesi uygulaması yerine, formasyonun lisans düzeyinde verilmesi yönünde karar almıştı. Karara göre 2009-2010 öğretim yılından itibaren İstanbul, Marmara, Atatürk ve Uludağ Üniversiteleri'nin fen-edebiyat ve ilahiyat fakültelerinde lisans öğretimi sırasında pedagojik formasyon derslerinin verilmesi planlanmıştı. Eğitim Sen'in uygulamayı yargıya taşıması üzerine davaya bakan Danıştay 8. Dairesi yürütmenin durdurulmasına hükmetmişti.


timeturk