Diyarbakır'da 26 Ekim 2015 tarihinde yapılan ve 2 polisin şehit olduğu, 7 teröristin ölü ele geçirildiği IŞİD operasyonu soruşturması devam ederken, çatışma çıkan evde yakalanan ve tutuklanan M.İ.'nin cep telefonunda IŞİD ve cihatçı örgütlere ait yüzlerce baş kesme ve işkence videosu olduğu tespit edildi. M.İ.'nin telefonunda IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi'nin vaaz kayıtlarının da bulunduğu belirtilirken, 8'i tutuklanan 17 şüpheli ile ilgili dosya savcılığa ulaştı.

ÇATIŞMA BÖLGELERİNE ADAM TEMİNİ İÇİN ÇOCUKLARA DİNİ SOHBET

Savcılığa gönderilen evraklar arasında bulunan şüpheli M.İ.'ye ait sorgu tutanağının suç bölümünde 'DAEŞ (Çatışma bölgeleri ile irtibatlı) terör örgütü adına eylem ve faaliyetlerde bulunmak' ifadeleri yer aldı. Kentte faaliyet yürüten DAEŞ mensuplarının tespit edilmesi amacıyla çalışma başlatıldığı belirtilen tutanakta, grubun örgütsel içerikli toplantılar düzenlediği, taban kazanmak ve çatışma bölgelerine eleman temin etmek ve aktarmak amacıyla 10-15 yaş aralığındaki çocuklara yönlendirici dini içerikli sohbetlerin düzenli olarak gerçekleştirildiği kaydedildi.

'HARP GÜZERGAHI' 

Evraklarda IŞİD mensuplarının 2014 yılı Eylül ayı itibariyle saldırı gerçekleştirmek amacıyla Irak'a girmeden önce Diyarbakır'da eylem yapmak için Suriye-Halep-Ayn El Arap'tan başlayan bir 'Harp güzergahı' takip etmeyi planladıkları kaydedildi. 

Bu yöndeki istihbaratın teyit edilmesi üzerine yapılan takipte operasyonun hedefi olan şüphelilerin terör örgütü ile ilişki içinde olduğunu tespit eden polis, bu yönde soruşturmaya başladığını belirtti. Şüphelilerin Diyarbakır'da yapılan sohbet toplantılarına katıldığı belirtilen evraklarda, polis tarafından IŞİD'in tanımı da yapıldı. Evraklarda IŞİD'i tanımlayan polis, 'Ülkemiz toprakları üzerinde son derece tehditkar taleplerinin uygulayıcılarına zemin hazırlayıcı oldukları şeklinde haklarında bilgi elde edilmiştir' ifadelerini kullandı.

'İLİŞKİM YOK' İDDİASI'

Operasyonda sağ ele geçirilen M.İ. ifadesinde IŞİD ile bir bağının olmadığını ve kod ismi bulunmadığını belirterek, şöyle dedi:'DAEŞ terör örgütü ile ilişkim yok. Eylem ve faaliyetlerini bilmiyorum. Adımın bu örgütle anılmasından rahatsızlık duyuyorum. Operasyonda ölü ele geçirilenlerden 1'i dışında kimseyi tanımıyorum. Gözaltına alınanların çoğunu operasyonda öldürülen teyzemin oğlu Nihat Turan'ın kitabevine gelip gitmelerinden tanırım. 

Ancak örgütle bir bağlantıları olduğunu sanmıyorum. Türkiye'de DAEŞ adına kimin faaliyet yürüttüğünü, eleman temin ettiğini, finans kaynaklarının sorumlularını, silah ve mühimmatların nerede depolandığını, uyuyan hücreleri, hücre evlerinin nerede olduğunu bilmiyorum. Evimizde ele geçirilen silah ve mühimmat bana ait değil. Ben hiçbir şekilde DAEŞ terör örgütünü kabul etmiyorum. Ayrıca bizi müslüman görmedikleri için DAEŞ ve ideolojisini tasvip etmiyorum.

BAĞDADİ TERÖR ÖRGÜTÜ ELEBAŞI

Savcılığa gönderilen evraklarda soruşturma kapsamında şüpheli M.İ.'nin teknik takibe alındığı ve adım adım izlendiği belirtildi. İzleme yapan istihbarat ekibinin M.İ.'nin görüştüğü kişileri A1'den A8'e kadar kodladığı, kodlanarak kayıt altına alınan kişilerin kim olduğunun araştırıldığı ifade edildi. İfadesi alınan M.İ. ise görüştüğü kişilerin de kendinin de örgütle ilgisi olmadığını, akrabaları olduğunu söyledi. Hazırlanan evraklarda Terörle Mücadele Şubesi IŞİD lideri için ise 'Terör örgütü elebaşı Ebu Bekir El Bağdadi' ifadesini kullandı.

Kaynak: DHA