ANKARA

İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Dominick Chilcott, Büyükelçiliğin video paylaşım sitesi "YouTube" hesabı üzerinden yayınladığı videoda, Türkiye ve İngiltere arasındaki ilişkiler hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a 16 Ocak'ta güven mektubunu sunmaktan onur duyduğunu dile getiren Chilcott, "Bu, Britanyalı bir diplomat olarak Türkiye'ye ilk gelişim değil. Birleşik Krallık Ankara Büyükelçiliğinde 1985-1988 yılları arasında da çalışmıştım." ifadelerini kullandı.

Chilcott, kızının da Türkiye'de görev yaptığı dönemde dünyaya geldiğini anımsatarak, bu sebeple kendisi ve eşi için Türkiye'nin kalplerinde ayrı bir yeri olduğunu kaydetti.

"Şimdiki Türkiye, bizim 80'lerde ayrıldığımız Türkiye değil. Bugün Türkiye ekonomik olarak daha gelişmiş, genç nüfusuyla çok daha dinamik bir ülke." değerlendirmesinde bulunan Chilcott, Türkiye'nin özellikle son yıllarda yaşanan gelişmelerden sonra uluslararası ölçekte çok daha önemli rol oynadığına dikkati çekti.

Chilcott, İngiltere'nin de geçen zaman içerisinde değiştiğini ve yaşanan bu değişimin en önemlisinin İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkışı (Brexit) olduğunun altını çizerek, "Brexit, Birleşik Krallık için, zaten Türkiye gibi güçlü bağları olan ülkelerle ilişkilerini sağlamlaştırma fırsatlarını temsil ediyor." diye konuştu.

Türkiye'nin İngiltere için pek çok konuda vazgeçilmez bir ortak olmaya devam edeceğinin altını çizen Chilcott, "Ülkelerimiz arasındaki yakın ve güçlü stratejik ortaklık hayati önem taşıyor." dedi.

Chilcott, gelecek yılların iki ülke arasındaki iş birliği için daha fazla fırsatlar getireceğine inandığını belirterek, "Ben de Birleşik Krallık Türkiye Büyükelçisi olarak ülkelerimiz arasında zaten var olan köprülerin daha da güçlenmesi için elimden gelenin en iyisini yapacağım." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA