İstanbul / Ankara- Uğradığı bombalı suikast sonucu 24 Ocak 1993'te yaşamını yitiren araştırmacı gazeteci Uğur Mumcu'nun evinin önünde düzenlenen anma törenine CHP, DSP, İşçi Partisi, Eğitim-İş, Birleşik Büro-Sen, Atatürkçü Düşünce Derneği, Türkiye Gençlik Birliği ve Beşiktaş Çarşı taraftar grubunun yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı.

Törene katılanlar, "Hepimiz sakıncalı piyadeyiz", "Unutmadık, unutturmayacağız" yazılı pankartlar taşırken, "Kahrolsun faşizm" sloganları atıldı. Tören sırasında, sanatçı Selda Bağcan'ın "Uğurlar Olsun" adlı parçası da çalındı. Tören alanına yerleştirilen yansıdan, Mumcu'nun görüntüleri ve konuşmaları paylaşıldı.

UĞUR MUMCU UNUTULMADI / FOTOGALERİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Mumcu'nun evine gelerek, Mumcu'nun eşi ve TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu'ya taziyelerini iletti, kızı Özge Mumcu ve oğlu Özgür Mumcu ile bir süre sohbet etti. Kılıçdaroğlu ile birlikte CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil, TBMM Grup Başkanvekilleri Akif Hamzaçebi ile Emine Ülker Tarhan, CHP Genel Başkan Yardımcıları Nihat Matkap, Sezgin Tanrıkulu, Gürsel Tekin, Atila Emek, Gökhan Günaydın ve CHP'li bazı milletvekilleri de Mumcu'nun evini ziyaret etti.
 

'Binlerce Uğur Mumcu'ya ihtiyacımız var'

Kılıçdaroğlu, Uğur Mumcu'nun evinden çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, "19 yıl geçti katilleri bulunamadı, namus sözü verildi gereği yapılmadı. Bizler de sabırla bekliyoruz. Uğur Mumcu'yu pusuya düşürüp katledenler bulunsun, adalet yerini bulsun. İstediğimiz bu" diye konuştu. Kılıçdaroğlu, basın mensuplarının sorusu üzerine Uğur Mumcu'nun Türkiye için "bağımsızlığı, özgürlüğü ve hukukun üstünlüğünü" ifade ettiğini belirterek, "Uğur Mumcu özgür ve bağımsız bir Türkiye'yi tanımlıyordu. Bugün geldiğimiz noktada bir değil, binlerce Uğur Mumcu'ya ihtiyacımız var" dedi. Kılıçdaroğlu, "Katillerin bulunması yönünde umudunuz var mı" şeklindeki bir soru üzerine de "Her zaman umudumuzu koruyacağız, umutsuzluk bizim kitabımızda yok" diye konuştu.

Ardından Kılıçdaroğlu, Güldal Mumcu, kızı Özge Mumcu ve oğlu Özgür Mumcu ile birlikte evin karşısındaki Uğur Mumcu anıtına mum ve karanfiller koydular. Saygı duruşunda bulunulmasının ardından, yurttaşlar tören boyunca ellerinde tuttukları, üzerinde Uğur Mumcu'nun fotoğrafının yer aldığı ve "Unutmadık, unutturmayacağız" yazan beyaz balonları gökyüzüne saldı.

 

CHP'den anma etkinliği

CHP Ankara İl Gençlik Örgütü, gazeteci-yazar Uğur Mumcu'nun öldürülüşünün 19. yılında meşaleli anma etkinliği düzenledi. CHP Ankara İl Başkanlığı önünde toplanan İl Gençlik Örgütü üyeleri slogan atarak Sakarya Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Meşale taşıyan grup üyelerine Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık ve CHP Elmadağ İlçe Örgütü de destek verdi. Sakarya Meydanı'nda grup adına basın açıklamasını okuyan CHP Ankara İl Gençlik Kolları Başkanı Sezgin Kaya, Uğur Mumcu'nun, tarzı ve yazdıklarıyla halkını aydınlatan, karanlık kişilerin arka planını yansıtmaktan canı pahasına çekinmeyen yürekli bir insan olduğunu belirtti. Kaya, ''Uğur Mumcu, 'Ben Atatürkçüyüm. Ben cumhuriyetçiyim. Ben laikim. Ben anti-emparyalistim. Ben bağımsız Türkiye'den yanayım. Ben özgürlükçüyüm. Ben insan hakları savunucusuyum. Ben terörün karşısındayım. Ben yobazların, vurguncuların, hırsızların çıkarcıların düşmanıyım' diyerek biz gençliğe de düşünceleriyle yol göstermiştir'' dedi. Konuşmaların ardından, bir süre şarkı söyleyen grup daha sonra dağıldı.

 

Kadıköy Belediyesi'nde etkinlik

Uğur Mumcu'nun öldürülüşünün 19. yılı nedeniyle Kadıköy Belediyesince anma gecesi düzenlendi.

Caddebostan Kültür Merkezinde, ''Uğur Mumcu ve Demokrasi Şehitlerini Anma Gecesi'' adı altında düzenlenen etkinlikte konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Mumcu'nun demokrasiye gönül vermiş bir aydın olduğunu söyledi.

Mumcu'nun ''hukukçuyum'' diyene hukuk, ''demokratım'' diyene de demokrasi dersi verecek kadar gerçek ve doğruları anlatan biri olduğunu kaydeden Öztürk, ''Bugün yaşasaydı belki de Mustafa Balbay ile aynı koğuştan yazıyor olacaktı'' dedi.

Öztürk, Uğur Mumcu'yu unutmayacaklarını ve unutturmayacaklarını söyledi.

Cumhuriyet gazetesi yazarı Ali Sirmen de Uğur Mumcu'nun birbiriyle bağdaşan iki kimliği bir araya getirmiş bir insan olduğunu ifade ederek, ''Uğur Mumcu ciddi bir adamdı, o kadar ciddiydi ki fikirleri için ölümü bile göze aldı. Ama öleceğini de bilirdi. Korkmadığını da hep söylerdi. Ciddi bir adamdı fakat güler yüzlü bir ciddiydi. Her zaman işin gülünç tarafını bulur, mizah tarafını bulur ortaya sererdi. Bir de dostlarına çok bağlıydı. Ailesine çok düşkündü. Fevkalade iyi bir aile babasıydı'' dedi.

Sirmen, bir gazetecinin görevinin, mazlumun, zorda olanın yanında durmak olduğunu, Uğur Mumcu'nun da gazeteci olarak bunu yaptığını belirterek, ''Uğur Mumcu, demokrattı, anti emperyalistti, emeğin kutsallığından yanaydı'' diye konuştu.

Etkinlikte, Uğur Mumcu ile ilgili barkovizyon gösterisi yapılırken, Erkan Oğur ve İsmail Hakkı Demircioğlu da konser verdi. Gecede, Menemen'de şehit edilen Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay, Abdi İpekçi, Onat Kutlar, Prof. Dr. Bahriye Üçok, Ahmet Taner Kışlalı, Necip Hablemitoğlu, Muammer Aksoy, Turan Dursun ve Çetin Emeç de anıldı.

 

Antalya

Atatürkçü Düşünce Derneği üyeleri, Cumhuriyet Meydanı’nda, Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Gece de Cam Piramit’te sanatçı Sadık Gürbüz Mumcu için konseri verdi. Antalya Barosu da Uğur Mumcu Özel Ödülü ve Anma Etkinliği’ni, AKM Perge Salon’da gerçekleştirdi. Bu yılın ödülü Prof. Server Tanilli’ye verildi. Ödülü Tanilli adına İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal aldı.

 

Adana

CHP, İP, ADD, ÇYDD, CUMOK, Eğit-Der ve ÇGD üyeleri Atatürk Parkı’ndan Uğur Mumcu Meydanı’na yürüdü. Katılımcıların, “Devrim şehitleri ölümsüzdür”, “Uğurlar ölmez, Mumcular ölmez”, “Katiller bulunsun hesap sorulsun”, “Mustafa Kemal'in askerleriyiz” sloganları  atarak geldiği etkinlikte konuşan Eğitim-İş Başkanı İsa Kayadan, “Bu meydanın adına layık olması için buraya Uğur Mumcu’nun heykelinin dikilmesini istiyoruz” dedi. Anma etkinliği, sanatçı Binay Koçak’ın, “Ankara Türküsü” ve “Uğurlar olsun”u seslendirmesiyle son buldu. CHP Çukurva ilçe Başkanlığı da “Uğur Mumcu Bizlerle” etkinliği düzenledi.

 

Mersin

Mersin Gazeteciler Cemiyeti, Atatürk Parkı içindeki Uğur Mumcu Anıtı önünde saygı duruşunda bulundu. Cumhuriyet Gazetesi Mersin muhabiri Abidin Yağmur da günümüzde gazetecilerin suikast değil, haksız tutuklama tehdidiyle karşı karşıya olduğunu, Mustafa Balbay, Nedim Şener ve Ahmet Şık’ın da aralarında olduğu onlarca gazetecinin tutuklu olduğunu vurguladı. Mumcu’nun Sesleniş yazısından esinlenen Yağmur. “Tutuklandık ey halkım unutma bizi” dedi  Mumcu için Atatürkçü Düşünce Derneği ve CHP İl Başkanlığı da anıt önünde etkinlik düzenledi. Etkinliklerde Mumcu’nun fotoğraflarını taşıyan yurttaşlar anıta karanfil bıraktı, mum yaktı. Etkinlikler kapsamında Onursal Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu’nun konuşmacı olduğu bir panel düzenlendi. 

 

Eskişehir

Eskişehir ADD öncülüğünde sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri vilayet meydanındaki Atatürk anıtı önüne çelenk sundu. ADD Eskişehir Şube Başkanı Dr. Azmi Kerman,  “Atatürk ilke ve devrimlerinin yılmaz savunucusu kalpaksız kuvayı milliyeci Uğur Mumcu’nun  karanlık güçler tarafından katledilmesini bir kez daha nefretle kınıyoruz. Uğur Mumcu, tüm yaşamını halkına adamış toplumun mutluluğu ve gönenci için hiç çekinmeden yaşamını feda etmiştir” dedi.

 

Çorlu

CHP Çorlu İlçe Başkanlığ ve ADD Şubesi Atatürk Meydanı’ndan Uğur Mumcu Parkı’na yürüdü. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşan ADD Çorlu Şuba Başkanı Gökhan Çelik, “Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı, Bahriye Üçok, Muammer Aksoy, Necip Hablemitoğlu, Abdi İpekçi, Çetin Emeç, Turan Dursun ve Gaffar Okkan gibi teröre kurban verdiğimiz pek çok aydın gibi ölümünün ardındaki sır perdesi sene 2012 olmasına rağmen aydınlatılmamıştır. Uğur Mumcu’yu anmak demek onu anlamak demektir. Yıllar önce yazdıkları bugün hala güncelliğini koruyor” dedi. CHP Çorlu İlçe Başkanı Adnan Kum da, Mumcu’nun 19 yıldır unutulmadığını, eserleriyle sonsuza dek yaşayacağını söyledi.

 

Zonguldak

Zonguldak Demokrasi Platformu, Mumcu için Madenci Anıtı önünde toplandı.  Uğur Mumcu’nun fotoğrafı bulunan çelenkle Valilik önündeki Atatürk Anıtı’na kadar yürüyen kalabalık “Katiller bulunsun”, “Susmu sustukça sıra sana gelecek” sloganı attı. Saygı duruşunun ardından Mumcu için çelenk konuldu.


Samsun

Uğur Mumcu Parkı’nda düzenlenen anma etkinliğinde müzik dinletisinin düzenleme komitesi adına Müjgan Yıldırım bir açıklama yaptı. Yıldırım, “Uğur Mumcu, Türkiye’yi bekleyen tehlikelere  işaret etti, haklı çıktı. Siyaset-ticaret-medya ilişkisine karşı çıktı, haklı çıktı. O’nun sorduğu sorular bugün de güncelliğini korumaktadır. Uğur Mumcu’nun köşesinin devralan ve o köşeye layık olarak yazılarını sürdüren Balbay 3 yılı aşkın tutsaktır” dedi. Yapılan konuşmanın ardından anma törenine katılanlar, Uğur Mumcu Parkı’ndaki Uğur Mumcu anıtına karanfiller bıraktı.

 

Sivas

ADD Sivas Şubesi, CHP il ve ilçe örgütü, Cumhuriyet Kadınlar Derneği Sivas Şubesi’nin Atatürk Anıtı’nda yaptıkları ortak açıklamayı okuyan ADD Sivas Şube Başkanı Prof. Dr. Nevzat Güldiken, aradan 19 yıl geçmesine karşın Mumcu’nun katillerinin bulunamamasına dikkat çekti. CHP Merkez İlçe Yönetimi parti binasında Mumcu için anma etkinliği düzenledi.

 

Hacıbektaş

28 Ocak Cumartesi günü Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi’nde saat 14.00’de düzenlenecek etkinlik, saygı duruşu, Uğur Mumcu belgeseli gösterimi, Sesleniş’in okunması ve semah gösterisiyle başlayacak. “Uğur Mumcu’nun izinde dünden bugüne” isimli panele ise Cumhuriyet Gazetesi yazarı Işık Kansu, Cumhuriyet Gazetesi Ankara temsilcisi Utku Çakırözer ve ressam Cemil Eren katılacak. Panelin ardından lokma ikramı yapılacak.

 

Yalova

Uğur Mumcu Kültür Merkezi önünde toplanan kalabalık Uğur Mumcu’nun resmini taşıyarak Atatürk Anıtı’na kadar yürüdü. Saygı duruşunun ardından konuşaen CHP İl  Başkanı Cemil Fitoz, “Bugün bir gazetecinin bilgi ve belge sahibi olması suç. Artık fikir sahibi olmak için, bilgi sahibi olmaya gerek yok. Taraftar ol, fikir sahibi oluyorsun hatta ona da gerek yok ezber sahibi ol yeter” dedi. Yazılı bir açıklama yapan CHP  Grup Başkanvekili Yalova Milletvekili Muharrem İnce ise “Uğur Mumcu gibi kalemini satmadan korkusuzca yazan gazetecilere her zamankinden daha çok ihtiyaç duyuyoruz. Faili meçhul cinayetlerin faili meçhul bırakılan cinayetler haline geldi” dedi.

 

İzmit

Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti ve Kocaeli Barosu’nun ortaklaşa organize ettiği anma törenine Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Halit Yılmaz, Kocaeli Baro Başkanı Tamer Solakoğlu, çok sayıda gazeteci ve Kocaeli Barosu’na bağlı avukatlar katıldı. Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Halit Yılmaz, “Uğur Mumcu 24 Ocak 1993 tarihinde siyasi düşüncelerinin değil, araştırmacı gazeteciliğinin bedelini ödedi. Uğur Mumcu ve milletimizin huzuru için hayatını kaybeden değerlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz” dedi.

 

Çorum

ADD Çorum Şubesi, Mumcu’nun katledilişinin 19. yıl dönümü nedeniyle bir anma etkinliği düzenledi. Etkinlikte saygı duruşu, Uğur Mumcu belgeselini gösterimi yapıldı ve Mumcu’nun Sesleniş’i okundu. Yazılı açıklama yapan  CHP Çorum İl Başkanı Yıldız Bek,  “19 yılda eksikliğimiz tıpkı özlemimiz gibi büyüdükçe büyümüştür. Çünkü katilleri hala elini kolunu sallaya sallaya dolaşmaktadır. Çünkü Misak-ı Milli tartışılır olmuştur. Çünkü Sevr yeniden masaya çıkartılmış ve sinsi sinsi uygulanır olmuştur. Demokrasi şehidimiz yurtsever aydınımız Uğur Mumcu’yu ve Muammer Aksoy’u bir kez daha rahmetle anıyoruz” dedi.

 

Rize

Yazılı bir açıklama yapan ÇGD Rize Şube Başkanı  Ömer Şan, “Kalpaksız Kuvayi Milliyeci, araştırmacı gazeteci-yazar Uğur Mumcu’yu anarken; hala faillerinin bulunamamış olması düşündürücüdür. Cinayetlerin ardından yakalananlar ise hep ‘tetikçiler’ oldu. Tetiği çektirenler ‘meçhul’ kaldı. Ülkemizde yaşanan her yeni olayda Uğur Mumcu’nun çığlığı yankılandı: ‘Göz göre göre öldürüldük ey halkım unutma bizi” dedi.

 

Niğde

Mumcu için  Cumhuriyet alanında yapılan anma toplantısına CHP, İP, ADD ve çeşitli sivil toplum kuruluşları katıldı. Saygı duruşu ve  İstiklal Marşının okunmasının ardından bir konuşma yapan ADD Niğde Şube Başkanı Sevgi Özbek, "Karanlık güçlerin vatanseverleri katlemekle hiçbir yere varamayacaklarını belirterek “Bir ölür bin doğarız” dedi.

 

İskenderun

CHP İlçe Başkanlığı’ndaki anma törenine katılan Ankara Milletvekili Levent Gök, “Bugün yaşadıklarımız, Uğur Mumcu’nun ilke ve fikirlerini bir kez daha gözden geçirmemizi getiriyor. O, bizi, yıllar önce bir kez değil, binlerce kez uyardı. Mumcu’nun haklı olduğu bir kez daha görüyoruz. Bu sorumluluktan herkes payını almalı ve öna göre mücadele etmelidir” diye konuştu.