Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden yılda minimum 110 milyon arabanın geçmesi bekleniyor. Ağustos ayında açılacak ve trafiği iri seviyede rahatlatacak güreşçi köprüsü sayesinde, müşterek numara ve ikinci köprüye müşterek tomar yüklenilmesi dolayısıyla sıvıyakıt ve iş gücü kaybından doğan salname 3 bilyon teklik zararın ortadan kalkacağı belirtiliyor.

TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Sözcüsü ve AK Parti Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, üçüncü köprüden otomobillerin, ticari vasıtaların ve ciddi vasıtaların geçeceğini vurgulayarak, müşterek numara ve ikinci köprüye şu anda müşterek tomar yüklenme bulunduğunu söyledi.

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Ulaştırma Anabilim Dalı Öğretim Üyeliği ve Bahçeşehir Üniversitesi Ulaştırma Mühendisliği Bölüm Başkanlığı da yapan, eriştirme hikayelerinde muayeneleri mevcut Ilıcalı, değişik illerden yahut iklim dışından İstanbul'a mevrut yahut burayı transit intikal kendisine gitmek talip ciddi vasıtaların günün rastgele saatinde acemi köprüden geçebileceğini hatırlattı.

'2 şeritli demiryolu minimum 15 şeritli karayolu değerinde'

Köprü üstündeki dü şeritli raylı sistemin gözardı edildiğinin altını çizen Ilıcalı, bu raylı sistemin, ehemmiyetli bulunan köprüyü müşterek tomar henüz ehemmiyetli bir vaziyete getirdiğini vurguladı. Ilıcalı, laflarını şu şekilde sürdürdü: 'Aslında o dü şeritli kuvvetli yolu taşımış bulunduğu geçici bakımından 15-20 şeritli araba yolu gibi. Saatte o demiryolu ile ferah ferah biricik yönde 40-60 bin geçici taşınabiliyor. 

Her dü yönde 80-120 bin geçici demek. O sayıda yolcuyu uygun olmak düşüncesince 15-20 sığır şeridi defa yetmez. Otobüslerin ağırlıklı bulunduğu müşterek yolda, tahmini araba eş kıymeti ile müşterek şeritten saatte en müşterek tomar 2 bin taşıt geçer. 2 bin de dönüşü sayarsak 4 bin. Her arabada 2 ad bulunduğunu varsayalım, 8 bin. Biz bunun az henüz 10 sert geçici geçiriyoruz. Demiryoluna ayırdığımız 2 şeritten güzeşte yolcuyu karayolu ile minimum 15 şeritten öyle geçirebiliriz.'

'Yılda alışılagelen trafikte 110 milyon taşıt geçecek'

Her güzeşte gündüz trafiğe acemi taşıt girdiğini ve ilginin arttığını tamlayan Ilıcalı, '5-10 yıl 3 güreşçi köprüsü de kapasitesi zorluk çekmeden işlev verecek. Günde 300 bin taşıt kapasiteli olacak Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden yılda minimum 110 milyon taşıt geçmesi bekleniyor. Bu dediğim alışılagelen gidiş geliş akışında. Trafik sıkıştığında henüz müşterek tomar geçebilir' ifadelerini kullandı.

'3 bilyon teklik zayi ortadan kalkacak'

Köprü yardımıyla selaset azalacağı düşüncesince site içi trafiğinin de rahatlayacağını dile getiren Ilıcalı, 'Karayolları Genel Müdürlüğünün ait raporlarına göre, müşterek numara ve ikinci köprüye kapasitesinin 2,5 sert yüklenilmesi dolayısıyla ortaya çıkan sıvıyakıt ve iş gücü kaybından doğan salname 3 bilyon teklik dokunca ortadan kalkacak' sanarak konuştu.

'Teknik yönden mükemmel'

Köprünün uran ve güzel duyusal anlamda da kusursuz müşterek özelliğe erbap bulunduğunu kail Ilıcalı, böylesine ciddi ağırlık haiz köprülerde hakeza müşterek estetiğe ve teknolojiye rastlanılamayacağını belirtti.

Kaynak: AA