ANKARA - Göksel Yıldırım

Havacılık ve feza sanayisi sistemlerinin geliştirilmesinde Türkiye'nin uygulayım bilimi merkezi bulunan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ/TAI) toy yatırımlarla kapasitesini iri miktarda artıracak.

Türk Hava Kuvvetleri'nin harp uçağı ihtiyacının karşılanması üzere kurulan TUSAŞ, giderek havacılık ve feza endüstri sistemlerinin geliştirilmesi, modernizasyonu, üretimi, meslek entegrasyonu ve hayat döngüsü dayanak noktası süreçlerinde Türkiye'nin en ehemmiyetli firması durumuna geldi.

Şirket akıbet 10 yılda 10 büküm büyüyen şirket, doğacak 25 sene düşüncesince de önüne 10 büküm faiz hedefini koydu. TUSAŞ'ın 10 sene sonradan iştirakleri ile beraberce 6 bilyon dolar iş hacmi ve 10 bin çalışana kavuşması öngörülüyor. Şirket düşüncesince 2040'a müteveccih adına da 10 bilyon doları iş hacmi ve 12 bin 500 etkin hedeflerini yakalamaya çevrik plan portföyünü çıkaracak müşterek yönetimsel ve fiziksel altyapıyı oluşturulması amaçlanıyor.

Özgün meslek çözümleri ve ürünleri ile global havacılık şirketleri ortada yerini meydan TUSAŞ, ANKA MALE (Orta İrtifa Uzun Havada Kalış) Sınıfı İnsansız Hava Aracı Sistemi, HÜRKUŞ Yeni Nesil Eğitim Uçağı ve T129 ATAK Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri planlarında hızlı üretim faaliyetlerine müteveccih icraat yürütüyor. Şirket, Gözlem ve Haberleşme Uydularını tasarlıyor, üretiyor ve sınav ediyor.

'Modernizasyon emek harcaması yürütülecek'

Şirketin üretim kapasitesini çoğaltmak ve bu yolla belirlenen hedeflere kavuşması düşüncesince şümullü müşterek restorasyon ve çağdaşlaşma emek harcaması yürütülecek. Bu amaçla 384 milyon 490 bin liralık çakılı yatırım yapılacak ve 82 milyon 140 bin dolarlık araba ve donatı ithal edilecek. Yürütülecek çalışmalardan 710 şahsiyet istihdam yardımı öngörülüyor.

Yapılacak icraat böylecene TUSAŞ, yılda 97 bütünleşmiş tayyare üretimi ve modifikasyonu, 13 insansız iklim ara bulucu üretimi gerçekleştirebilecek. Şirket, feza ve havacılık ve defans sektörüne müteveccih adına da yılda 411 bin 680 zerre üretebilecek.

Kaynak: AA