Uçağı rötar yapan iş insanı davacı oldu: Mahkeme ‘manevi tazminat’ kararı verdi
Bir havayolu şirketinden aktarmalı yurtdışı bilet alan Antalyalı iş insanı, uçağın rötar yapması sebebiyle iş görüşmesine geç kaldı. Zarara uğradığı gerekçesiyle davacı olan iş insanına manevi tazminat ödenmesine karar verildi.
İHA’nın haberine göre Antalyalı iş insanı, yurtdışına, İstanbul aktarmalı uçak bileti aldı. Antalya’dan vaktinde hareket eden iş insanı, İstanbul’dan kalkan uçağın bir saat 3 dakika rötar yapması nedeniyle planlanan iş görüşmesini kaçırdı. Mağduriyetinin giderilmesi için havayolu şirketiyle iletişime geçtiyse de, iş insanının zararı karşılanmadı.
Bunun üzerine iş insanı, Manavgat 4’üncü Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak davacı oldu ve 6 bin 306 liralık otel ve ulaşım masrafının iadesiyle bin lira manevi tazminat talep etti.
Mahkemede savunma yapan havayolu şirketi avukatı, dünyada hiçbir havayolu şirketinin vaktinde kalkmayı taahhüt etmediğini belirterek şöyle konuştu: “Uluslararası genel havayolu kurallarına bağlı kalmak kaydı ile her havayolu şirketi kendi uçuş hareketinin güvenle icrası için kurallar koymaya yetkilidir. Her ne pahasına ve hangi şartlarda olursa olsun tarifeye uyulacağı şeklinde bir yükümlülük dünyanın hiçbir havayolunun taşıma şartlarında yoktur. Yolcunun bilet almakla şartlarını kabul ettiği taşıma sözleşmesinde, taşıyıcı müvekkilinin uçuş saati konusunda bir garanti vermediği bu şartların bilet almakla yolcu tarafından kabul edildiği ortadadır. Davacı, uçuşta gecikmenin olabileceğini ve gecikmeme konusunda bir garanti verilmediğini bilmektedir. Davacıya yapılan herhangi bir hukuk dışı uygulamanın söz konusu olmadığı, uçuşun gecikmesinden kaynaklı olduğu ima edilen iş görüşmesi zararına ilişkin talebinin de hukuka aykırı olduğu ortadadır. Davacının manevi tazminat talebi yerinde değildir.”
Tarafları dinleyen mahkeme, davacının 175 dolar bilet ücreti, otel konaklama bedeli ve taksi ücretinin iadesine hükmetti. Mahkeme, davalının kusur durumu, uğranılan mağduriyet nazara alınarak 500 lira manevi tazminata da karar verdi. Kararın temyiz edilmesiyle devreye giren Yargıtay 11’inci Hukuk Dairesi kararı onadı.

Kaynak: Diken
http://www.diken.com.tr/ucagi-rotar-yapan-is-insani-davaci-oldu-mahkeme-manevi-tazminat-karari-verdi/