Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye’de temaslarda bulunan Twitter.com internet sitesi yöneticileri ile yapılan görüşmelere ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Elvan, açıklamasında ‘zararlı ve mahkeme kararına konu içeriklerin ‘buzlanarak’ etkisizleştirilmesi konusunda görüş birliğine varıldığını kaydetti.

ZEMİN ŞAHANE!
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye’de temaslarda bulunan Twitter.com internet sitesi yöneticileri ile yapılan görüşmelere ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Yapılan görüşmelerde konulara yaklaşımda ortak bir zeminde buluşulduğunu ve İletişimde somut ilerlemeler kaydedildiğini ifade eden Bakan Elvan;  “Sonuç olarak, Twitter yetkilileri ile yapılan görüşme, sorunların çözümüne katkı sağlayacak şekilde iyi niyet zemininde gerçekleşmiştir. Önümüzdeki süreçte mevcut ve ileride olası sorunların hızla giderilebilmesi için iletişimin devam etmesi konusunda görüş birliğine varılmıştır” dedi. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın toplantının detaylarını anlattığı açıklamasından satırbaşları şöyle:  
 

»Bilindiği gibi Sosyal paylaşım sitesi Twitter.com temsilcileri ile 14.04.2014 tarihinde BTK ve TİB temsilcilerinin katıldığı bir toplantı gerçekleştirilmiştir. Toplantıda Türkiye’de çeşitli mahkemeler tarafından alınan kararların uygulanmasına yönelik adımlar ve bundan sonra izlenecek yöntemler ele alınmıştır. Ele alınan konular doğrultusunda; mahkeme kararlarının uygulanması: Twitter yetkililerine Türkiye Cumhuriyeti mahkemeleri tarafından alınan ve bazı hesapların kapatılmasını içeren mahkeme kararlarının uygulanması talep edilmiştir. Buna mukabil Twitter yetkilileri; son birkaç hafta içerisinde 200’den fazla içeriğin çıkarıldığını ve geçen haftasonu itibari ile 5 adet mahkeme kararının çözüme kavuşturulduğunu ifade etmiştir. Mevcut mahkeme kararları için geriye dönük bir çalışma yapılması ve bu Mahkeme kararlarının da kısa sürede çözümlenmesi de kararlaştırılmıştır.

»Bundan sonra mahkeme kararlarının ivedilikle uygulanması ve şikayete konu olan sahte hesapların kapatılması hususunda daha titiz davranacaklarını, başlangıç olarak da şikayet mekanizmasının hızlı bir şekilde yapılabilmesi için Twitter tarafından bir abone şikayet  formu geliştirildiğini ve bu formun da  Türkçe’ye çevrildiğini belirtilmiştir.

»Toplantıda özellikle kişisel hakların korunması ve mağduriyet yaşanan durumlarda acil müdahale içeren “süper etiketleme “yetkisinin TİB’e verilmesi ve daha sık koordinasyon sağlanması için Türkiye’de bir irtibat ofisi açılması konusu dile getirilmiş, Twitter yetkilileri ise bu hususlara hemen karar veremeyeceklerini, merkez ofislerinde yapacakları değerlendirmelerden sonra tekrar bir araya gelebileceklerini beyan etmişlerdir. Ancak zararlı ve mahkeme kararına konu içeriklerin ‘buzlanarak’ etkisizleştirilmesi konusunda görüş birliğine varılmıştır. İstanbul’da kendilerini temsil eden bir avukatın bulunmasının mevcut sorunların çözümü yolunda katkı sağlayacağını düşündüklerini ifade etmişlerdir.

Editör : Deniz Sarı