Twitter'ın fenomenlerinden Allah CC rumuzlu kullanıcı hapis cezasına çarptırıldı.

Muş Sulh Ceza Mahkemesi, "Twitter'da 'Allah CC' adını kullanarak  halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama" suçunu işlediği  iddia edilen öğretmene 15 ay hapis cezası verdi - Sanık hakkında herhangi  bir indirim uygulamayan ve cezayı ertelemeyen mahkeme, sanığın memuriyet  hakkından da yoksun bırakılmasına karar verdi  - Yargıtay'ın kararı  onaması halinde sanık cezaevine girecek

Muş Sulh Ceza Mahkemesi, Twitter'da "Allah  CC" adını kullandığı ve yazdığı mesajlarla "halkın bir kesiminin benimsediği dini  değerleri alenen aşağılama" suçunu işlediği iddia edilen öğretmen Ertan P'ye 15  ay hapis cezası verdi. Cezası ertelenmeyen öğretmen, Yargıtay'ın kararı onaması  halinde cezaevine girecek.

 Muş Cumhuriyet Başsavcılığı, şikayet üzerine, 2012'de başlatılan  soruşturma kapsamında öğretmen Ertan P, hakkında iddianame düzenledi.

 İddianamede, sanığın sosyal paylaşım sitesi Twitter'da "Allah CC"  rumuzuyla hesap açtığı ve bu hesapla Allah, peygamber ve kutsal meleklerin  isimlerini ve kendisini de onların yerine koymak suretiyle çok sayıda dini  değerleri aşağılayıcı ve hakaret vari sözler yazdığı belirtildi. Sanığın yazılarının eleştiri veya inançsızlık çerçevesinde olmadığı  sadece aşağılama kastı ile yazdığı kaydedilen iddianamede, "Sanık söz konusu  rumuzu ve yazışmaları kabul ettiğini ancak suçtan kurtulmak için kendisine ait bu  hesabın başkaları tarafından hacklenmek suretiyle yazılmış yazılar da  olabileceğini beyan etmiştir. Bunun soyut ve mesnetsiz olduğu, dosya kapsamından  da üzerine atılı suçun sabit olduğu anlaşılmıştır'' denildi.

Yargılama
İddianamenin
muş Sulh Ceza Mahkemesi'nce kabul edilmesinin ardından  yargılama başladı. Davada, öğretmen Ertan P, Twitter'da "Allah C.C" ismini, başka  bir kullanıcıdan hacklediğini öne sürdü.

 İddianamede yer alan tweetleri kendisinin atmadığını savunan sanık,  adresi ele geçirdikten sonra kan bağışını destekleyen mesajlar yazdığını iddia  etti. Sanık, "Bu rumuzla bir müddet yazdım. Benden sonra da bunu başkaları  hacklemiş olabilir" dedi.

Şikayetçinin Müşteki avukatı ABDullah Aslan, sanığın her aşamada  farklı ifadeler verdiğini belirterek, "Sanık hesabının hacklendiğini söylüyor ama  bu konuyla ilgili suç duyurusunda bulunmamıştır. Ayrıca hesabının hacklendiğine  dair hiç bir zaman takipçilerine bilgi paylaşımı yapmamıştır. Sanık suçu işlemeye  devam etmektedir" diyerek, sanığın cezalandırılmasını istedi.

Sanık avukatı Rumet Agit Özer, müvekkilinin hesabının hacklendiğini,  bu nedenle hesabını başkalarının kullandığını savunarak, müvekkilinin beraatini  istedi.

Ceza ertelenmedi

Davayı karara bağlayan hakim, sanık Ertan P'nin eyleminin sabit  olduğunu belirtti. "Suçun işleniş biçimi, sanığın kastı, suç işlemesindeki ısrarı, failin  amaç ve saikini" göz önüne alan hakim, sanığı "Halkın bir kesiminin benimsediği  dini değerlere alenen aşağılama" suçundan 8 ay hapis cezasına çarptırdı. Cezayı suçun yayın yoluyla gerçekleştirilmesi ve değişik zamanlarda  birden fazla işlenmesi nedeniyle 15 aya çıkaran hakim, sanık hakkında takdiri  veya yasal indirim uygulamadı. Hakim, sanığın yeniden suç işlemeyeceği hususunda olumlu kanaat  oluşmadığı gerekesiyle hükmün açıklanmasını geri bırakmadı, cezayı da ertelemedi.  Hakim, sanığın memuriyet hakkından da yoksun bırakılmasına karar verdi.

Yargıtay, yerel mahkemenin kararını onarsa öğretmen P, hapse girecek.

Twitter, bir sosyal ağ ve mikroblog sitesidir. Kullanıcılarına tweet (İng. cıvıldama) adı verilen en fazla 140 karakterlik metinler yazma imkânı veren Twitter, çeşitli araçlarla daha etkin kullanılabilen bir yeni nesil iletişim aracıdır. Kullanıcılar tarafından atılan tweetler herkes tarafından görülebilir. Ancak kullanıcılar attıkları tweetleri sadece kendi arkadaşları olarak da görülmelerini sınırlandırabilir. Kullanıcılar diğer kullanıcıların tweetlerine üye olabilirler. Üye oldukları kişi veya kurumların takipçi sayısını ve bunların kimleri takip ettikleri görebilirler. Tüm kullanıcılar Twitter'ın websitesi aracılığıyla tweetlerini gönderebilir ve alabilirler. Kullanıcılar Twitter'ın websitesine uyumlu harici uygulamalar (akıllı telefonlar gibi) veya belirli ülkelerde erişilebilen kısa mesaj servisi tarafından giriş yapabilirler.

2008'deki ABD seçimlerinde özellikle
Barack Obama tarafından sıklıkla kullanılan Twitter'dan Türkiye'deki son yerel seçimlerde de yararlanılmıştır. Ayrıca Twitter, sosyal medyanın en popüler araçlarından biri olarak gösterilmektedir.

Twitter Tarihi

2006 yılında Jack Dorsey tarafından geliştirilmesinden bu yana Twitter, dünya çapındaki popülaritesini gün geçtikçe arttırmış ve içerdiği uygulamaların programlama arayüzünün kısa mesaj gönderim ve alımı konusundaki olanaklarıyla internet dünyasının SMS'i olarak anılmaya başlamıştır. 25 Nisan 2011 tarihinden itibaren Türkçe olarak kullanılabilir hale gelmiştir.  Twitter üzerindeki kullanıcıların etkisinin takipçi sayısından ziyade kullanıcının tweetlerine gelen retweetlere bağlı olduğu ortaya konmuştur.
Popülaritesi

Bir diğer sosyal ağ
Facebook'taki gibi arkadaş sistemi değil de takipçi sistemiyle çalışması popülaritesini arttırmaktadır. Sosyal medyada Facebook'un yarattığı dev tahtın yerini artık Twitter'ın almaya başladığı söylenmektedir. Oldukça büyük bir Reklam kaynağı olan Twitter ünlülere para da kazandırmaktadır. Twitter'da 16 milyondan fazla takipçisi olan Amerikalı ünlü TV yıldızı Kim Kardashian, markalarla anlaşmalı olarak attığı her tweet başına 8 bin dolar almaktadır.

Günümüzde Twitter'da her dakika ortalama yaklaşık 98 bin tweet atılmaktadır. Yine yapılan bazı araştırmalara göre Twitter'da profilleri bulunan dev markaların; Google, Twitter,
Youtube takipçilerinin %33'ü, Facebook takipçilerinin ise %44'ünün sahte veya spam profillerden oluştuğu tespit edildi.
Yasal sorunlar

Twitter'a Türkiye'den erişimin engellenmesi, Türkiye kanunlarına dayanılarak TİB tarafından Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinin kararıyla 18 Mart 2014 tarihinde engellenmiştir.

    Türk mahkemelerinin içerik kaldırma taleplerine olumsuz geri dönüş yaptığı gerekçesiyle 20 Mart 2014 gecesi kademeli olarak erişime kapatıldı.


    22 Mart 2014'da Twitter'a girilebilen Google DNS, Open DNS gibi bir çok DNS engellendi.
    3 Nisan 2014'te Twitter'a getirilen yasak kaldırıldı.

Türkiye'den erişimin engellenmesi

    Ana madde: Twitter'a Türkiye'den erişimin engellenmesi

Türk mahkemelerinin içerik kaldırma taleplerine olumsuz geri dönüş yaptığı gerekçesiyle 20 Mart 2014 gecesi kademeli olarak erişime kapatıldı.Kapatma kararı Başbakan Recep
Tayyip Erdoğan'ın Bursa mitinginde yaptığı "Twitter, mwitter kökünü kazıyacağız" açıklamasının ardından geldi. Kapatma ile ilgili olarak Başbakanlık Basın Müşavirliği bir açıklama yayınladı.

Açıklamada mahkeme kararlarını umursamama, hukukun gereğini yerine getirmeme biçimindeki bu tutumda bir değişiklik gözlenmemesi halinde, vatandaşlarımızın mağduriyetini gidermek için teknik olarak, Twitter'e erişimin engellenmesinden başka çare kalmayabileceği belirtilmektedir.

Twitter'ın tekrar açılmasıyla ilgili olarak bilim teknoloji ve sanayi bakanı
fikri ışık "Twitter hukuki temsilci edinir ve bireysel hesapları bloke etmeyi kabul ederse twitter krizi çözülebilir" dedi. Erişim engellenmesinin tamamen siyasi değil hukuki olduğunu belirten Işık ; "Twitter’in engellenmesiyle ilgili durum, tamamen hukuki bir durum" dedi. Işık açıklamasını şöyle sürdürdü: "Twitter’da kişilik haklarına , özel yaşamın ihlaline yönelik mahkemelerin verdiği kararların uygulanmasına yönelik Twitter’in Türkiye’de herhangi bir muhatabı yok. Dolayısıyla Twitter’dan ısrarla istenen "buraya bir hukuki muhatap koyun ve herhangi bir mahkemenin verdiği kararı uygulayacak bir muhatap bulalım". Bu muhatap bulunsaydı ve mahkemelerin bireysel olarak verdiği erişimi engelleme kararını Twitter sadece o kişinin hesabını engellemeyi yapmış olsaydı, öyle genel bir engellemeye gidilmeyecekti. Yani bizim beklediğimiz Twitter’dan Türk hukuk sistemine saygıdır. Bunun dışında amaç yok. Esas olan özgürlüktür. Şuanda da bildiğim kadarıyla Twitter yetkilileriyle görüşmeler devam ediyor. Bir muhatap oluşturulursa hemen erişime açılacak." ifadelerini kullandı.


Erişim yasağıyla ilgili olarak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun basın açıklaması yapmıştır;
    "Vatandaşlarımızın şikayetleri üzerine, Twitter’da kişilik haklarının ve özel hayatın gizliliğinin ihlali nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerince erişimi engelleme kararları verilmiştir. Bu kararlar, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na ulaşmış ve Başkanlığımız tarafından içeriğin çıkarılması Twitter’dan istenmiştir. Ancak, mahkeme kararlarının uygulanması hususunda tüm iyi niyet çabalarımıza karşılık Twitter bu kararlara duyarsız kalmış ve mahkeme kararlarını tanımamıştır. Yurtdışı merkezli sözkonusu internet sitesi Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinin vermiş olduğu kararları yok saymıştır. Bu nedenle, vatandaşlarımızın ileride telafisi mümkün olmayacak mağduriyetlerinin önlenmesi için başka bir seçenek kalmadığından mahkeme kararları doğrultusunda Twitter’a erişimin engellenmesi tedbiri uygulanmıştır. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, hukuk devleti ilkesi çerçevesinde mahkeme kararlarını uygulamakla yükümlüdür. Yurt dışı merkezli söz konusu internet sitesi, Türk mahkemelerinin kararlarına uyarak hukuka aykırı içerikleri çıkardığı takdirde, tedbir amaçlı uygulanan erişimin engellenmesine son verilecektir.
    
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Özel Uygulamalar ve Kısıtlamalar

Twitter, Api ayarlarında yaptığı bazı değişiklik ve kısıtlamalarla ilk önce
Instagram ile arasında kurduğu Instagram için arkadaş bulma bağlantısını daha sonra ise Tumblr ile olan Tumblr'da sitesi olan Twitter kullanıcılarını bulma bağlantısını devre dışı bıraktı. Bu değişikler ile yazılım geliştiricilerden tepki alan Twitter, Açık kaynak yazılımı destekleyen linux Vakfı'na girerek bir nevi geliştiricilerin gönlünü almış oldu.


Logo

Twitter logosunda yer alan meşhur kuş bir erkektir ve adı Larry'dir. Eskiden daha sert ve göze kaba gelen kuş logosu artık daha yumuşak ve güzel bir hale getirilmiştir.


Twitter kısaltmaları

    Trending topic (TT): Sol taraftaki en çok konuşulan 10 konunun listelendiği alana Trending Topic denir. Her ülkenin kendi TT listesi vardır ayrıca Dünya genelinde en çok konuşulan 10 konuyu gösteren bir liste de vardır.
    Friday Follow (FF): Bu kısaltma takip ettiğiniz kişilerin sizi de takip etmesi içindir. Sadece cuma günleri yapılır.
    Retweet (RT): Başka bir twitter kullanıcısının tweetini sizin takipçileriniz de görsün diye retweet tuşuna basıp sizin profilinizde görünmesidir.
    Direct Message (DM): Başka bir twitter kullanıcısının size atmış olduğu postayı işaret eder, bir nevi e-mail işlevi görür.

Milliyet