SALAHADDİN

Irak'taki merkezi yönetimin 16 Ekim 2017'de kontrolü ele geçirdiği Salahaddin ilinin Tuzhurmatu ilçesinden ayrılmak zorunda kalan Kürtler, evlerine geri dönmek istiyor.

Tuzhurmatu İlçe Kaymakamı Leyit Muhammed, yaptığı basın açıklamasında, bölgeyi terk eden Kürt vatandaşların geri dönüş talebi olduğunu vurgulayarak, ''Tuzhurmatu ilçesinden ayrılan tüm göçmenlerin evlerine geri dönmesini sağlayacağız." dedi.

Farklı etnik ve mezhepsel kimliğe sahip vatandaşların can güvenliğinin sağlanmasından sorumlu olduklarını belirten Muhammed, ilçeyi terk edenlerin geri dönmesi için gerekeni yapacaklarını dile getirdi.

Muhammed, şunları kaydetti:

"İlçede ve bölgede vatandaşların ölümüne ya da maddi zarara uğramalarına sebep olanların geri dönmesine müsaade etmeyeceğiz. Yasalar karşısında suç işleyen ve masum vatandaşların canına kast edenlerin bir kez daha burada yeri olmayacaktır."

Tuzhurmatulu Havar Davudi de "Can güvenliğimizin sağlanması ve evlerimize geri dönmemiz için yerel hükümetin desteğine ihtiyacımız var." dedi.

İlçede toplumsal barışın adımlarının atılması gerektiğini vurgulayan bir diğer vatandaş Aso Salih de ''Bir an önce evlerimize geri dönmemizin sağlanmasını istiyoruz. Güvenli bir şekilde ve barış ortamında yaşamak için artık gereken adımlar atılmalı." ifadelerini kullandı.

Irak ordusu, federal polis ve Haşdi Şabi güçleri, 16 Ekim 2017'de Peşmerge'nin elindeki bu bölgede kontrolü sağlamıştı.

Muhabir: Ali Mukarrem Garip

Kaynak: AA