ATİNA

Yunan gazeteleri, iki Yunan askerin tahliyesini bugünkü sayılarında ve internet sitelerinde birinci sayfadan yayımladıkları haberlerle duyurdu.

Haberlerde, askerlerin, Yunanistan’ın en büyük dini bayramlarından biri olan 15 Ağustos Meryem Ana Bayramı öncesinde serbest bırakıldığı vurguladı.

Hükümet yanlısı Avgi gazetesi, “Nihayet serbestler” başlıklı haberinde, iki Yunan askerin Edirne cezaevinde yaklaşık altı aylık tutukluluk döneminden sonra tahliye edildiklerini belirtirken, bunda Atina’nın sürdürdüğü düşük düzeydeki söylemlerin ve açık irtibat kanallarının etkili olduğunu yazdı.

Haberde, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın, askerlerin tahliye kararının açıklanmasın adından, iki Yunan askerin serbest bırakılmasının bölgede dostluk, iyi komşuluk ve istikrarın güçlenmesine katkı yapacağı açıklamasında bulunduğu vurgulandı.

Efimerida Syntakton gazetesi ise Yunan askerlerin ani bir kararla serbest bırakıldığını belirtirken, Yunan devlet ve hükümet makamlarından bu konuda memnuniyet içeren açıklamalar yapıldığı kaydedildi.

Ta Nea gazetesi ise, “Erdoğan askerleri neden serbest bıraktı” başlığı altında yayımladığı haber-yorumda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Yunanların dini bayramı öncesinde iki Yunan askerle ilgili az kişinin umut ettiği bir harekette bulunduğunu belirtti.

Gazete, askerlerin tahliye kararının, "ABD Başkanı Donald Trump’ın, Erdoğan’a olan baskısıyla doğrudan ilgisi bulunduğunu” ileri sürdü.

Kathimerini gazetesi de “İki Yunan asker serbest” başlıklı haberinde, bunun Türkiye ve ABD arasındaki gerginliğin tırmandığı bir dönemde gerçekleştiğini vurguladı.

Proto Thema gazetesi ise “İki asker Yunanistan’da – Uçaktan askeri üniformalarıyla indiler” başlıklı haberinde, Türk mahkemesince tutuksuz yargılanmak üzere tahliyelerine karar verilen iki Yunan askerin, Yunanistan Başbakanlığına ait özel uçakla sabaha karşı Selanik’e getirildiklerini belirtirken, Selanik havaalanında düzenlenen karşılama töreninde duygusal anlar yaşandığını yazdı.

Yunanistan'ın Kastanies Sınır Kapısı karakolunda görev yapan teğmen Angelos Mitrotodis ile astsubay çavuş Dimitris Kuklacis, 1 Mart 2018'de birinci derece askeri yasak bölgeden 253 metre Türk tarafına geçtikleri için tutuklanmıştı.

Yasa dışı geçişin yanı sıra casusluk şüphesi ile yargılanan askerler, 14 Ağustos'ta Edirne 2'nci Sulh Ceza Hakimliği tarafından tahliye edildi.

Kaynak: AA