Başbakan Erdoğan, 12 Eylül 2010'da yargının, birilerinin arka bahçesi olmaktan çıktığını belirterek; "Milletin yargısı olma yolunda önemli bir aşama kaydetmiştir."" dedi. Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in açıkladığı yargı reformu paketine de değinen Erdoğan, 2009 yılından bu yana çok yoğun şekilde yargı reformu üzerinde çalıştıklarını dile getirdi. Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu: Günübirlik, palyatif, geçici bir çalışma içinde değiliz. Adaletin hızlı ve güvenilir şekilde tecelli etmesi için, milletin, ülkenin, zamanın gerekleri doğrultusunda adım adım bir dönüşüm gerçekleştiriyoruz.

Vatandaş, artık basit suçlar için hakim önüne çıkmak zorunda kalmayacak. Molotofkokteyli kullananlar, patlayıcı madde kullanma suçundan cezalandırılacak. Artık hiç kimse, ömür boyu sabıkalı sayılmayacak. Hem molotofkokteylini at, yavrularımızı öldür, bütün ticarethanelerin cam çerçevelerini indir, sonra elini kolunu sallayarak git. Molotof atanlar artık cezasını alacak. Tutuklamanın alternatifi olarak, adli kontrol tedbirinin kapsamını genişletiyoruz. Tutuklama kararının verilmesini zorlaştırıyoruz. Kuvvetli suç şüphesi, tutuklama nedenlerinin varlığı, tedbirin ölçülü olup olmadığı artık güçlü şekilde gerekçeli olacak. Yolsuzlukla mücadeleyi daha da etkinleştiriyoruz. Özel yetkili mahkemelerde savunma hakkının kullanımını genişletiyoruz.

ÇEK BORCUNDAN DOLAYI KİMSE CEZAEVİNE GİRMEYECEK

Artık çek borcundan dolayı kimse cezaevine girmeyecek. Cezaevine girmeyecek ama 10 yıl süreyle hiçbir yerden çek karnesi alamayacak.

LÜZUMLU EŞYALAR HACZEDİLEMEYECEK

Artık öyle doğrudan icra takibi olmayacak. İcra dairelerinde para ile temas kesilecek. vatandaşın evinde kullandığı lüzumlu eşyalar haczedilmeyecek. Yargının iş yükünü azaltacak, işlemleri hızlandıracak, vatandaşı adliye koridorlarında hayatından bezdirmeyecek yeni uygulamalar getiriyoruz."

"HAKKINDA DAVA AÇILMIŞ GAZETECİLERİN DAVASI İŞLEMDEN KALKACAK"

İfade ve yayın özgürlüğünün önündeki mevcut engelleri de kaldıracaklarını belirten Başbakan Erdoğan, yayın durdurma cezasını kaldırılacağını ve daha önceden verilmiş tüm toplatma kararlarını hükümsüz hale getirileceğini belirtti. Adli para cezasının ya da üst sınırı 5 yıldan fazla olmayan hapis cezası gerektiren bir suçtan dolayı yapılan soruşturma ve kovuşturmaların ertelenmesi uygulamasının getirileceğini anlatan Erdoğan, bu sayede, şu anda hakkında dava açılmış olan onlarca gazetecinin davasının da işlemden kalkmış olacağını belirtti.

(MV) FOTOĞRAFLI - Ankara