Açılış konuşmaları TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran-Symes, TÜSİAD Çin Network Başkanı Korhan Kurdoğlu ve Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang tarafından yapıldı.





Başaran-Symes, “Bugün artık dünyanın en büyük ikinci ekonomisi ve en büyük ihracatçısı olan, giderek zenginleşen 1,4 milyar nüfusu ile Çin, TÜSİAD’ın özellikle son 10 yıldır öncelik verdiği ülkelerden biri. 2015 yılında Sayın Korhan Kurdoğlu’nun başkanlığında kurulan “TÜSİAD Çin Network”ü bünyesinde Türkiye’de, Çin’de ve Avrupa’da temaslarda bulunuyor, çalışmalar yürütüyoruz. Henüz bu Network’e dâhil olmayan değerli üyelerimizi ve özellikle de Türkiye’de faaliyet gösteren Çinli firmaları bu Network’e üye olmaya ve Türkiye ile Çin arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine katkı vermeye davet etmek isterim.” dedi.


Çin’in küresel ekonominin en etkili aktörlerinden biri haline gelmiş dev bir ekonomi olduğunu ifade eden Başaran-Symes, “2015 yılında 10,86 trilyon dolarlık GSYİH ile tüm dünya ekonomisinin %15’ini oluşturmakta; ekonomik büyümesinin küresel ekonomiye katkısı %25’i bulmaktadır. Bu son derece önemli bir rakam. Önümüzdeki 5 sene boyunca bu katkının %25-30 civarında devam etmesi beklenmektedir. Çin para birimi Yuan’ın IMF’de geçen seneden beri yer almasıyla küresel finans sisteminde de Çin’in önemi giderek artmaktadır.” dedi.


Küresel ekonominin en etkili paydaşlarından biri olan Çin’in içinden geçmekte olduğu ekonomik süreci daha iyi analiz etmenin -özel sektör olarak- kritik önemde olduğuna inandığını belirten Başaran-Symes, “Bu konferansın da, Çin’de yaşanan bu önemli gelişmeleri daha iyi anlamak ve Çin ile iş yapmak konusunda Türk iş dünyası için ufuk açıcı bir zemin oluşturmasını temenni ediyorum. Ülkemizin, Çin ile ikili ekonomik ilişkilerinin gelişmesine olumlu katkı sağlayacak bir zemin oluşturmasını diliyorum. “ dedi.


Konferansa, Türk ve Çin iş dünyasının önde gelen temsilcileri, değerli ekonomistler, akademisyenler, kamunun konudan sorumlu önde gelen yetkilileri konuşmacı olarak katıldılar.

Kaynak: DHA