HATAY

Esed ve Rusya'nın Lazkiye kırsalındaki Türkmen köylerine gerçekleştirdiği saldırılar nedeniyle, Yayladağı sınırından Türkiye'ye tahsil edilen ve yük işlemleri tamamlanan Suriyeli ailelerin ortak bölümü kaza merkezine getirildi.

Yayladağı sınırında insancasına yardımların geçişi düşüncesince oluşturulan Arfalı noktasına mevrut aileler, sabahleyin saatlerinden itibaren Türkiye'ye alınmaya başladı.

Otobüsle sınırdan tahsil edilen çoğunluğu kadın, bebek ve yaşlılardan oluşan Türkmen ve Arap asıllı Suriyelilerin ortak kısmının, ilçedeki YİBO kampında meydana getirilen yük işlemleri tamamlandı.

Otobüsle kaza merkezindeki stada getirilen aileler, otobüslerden indirildi.

Gönüllüler çeşidinden karşılanan ve su ile bisküvi dağıtılan Suriyeliler, eşyalarını yanlarına alarak yakınlarını beklemeye başladı.

Suriyeli ıvır zıvır çocuklar, vakalardan bihaber etrafa bakınırken, birtakımı hanımlar cezaevi yaşlarını tutamadı.

'Merminin ulaşamayacağı toprak kalmadı'

Türkiye'ye tahsil edilen Türkmenlerden Adil Mustafa Recep, babasının iç savaşın gene buyana köyünü ayrılma etmediğini söyledi.

Yaşlı babasının martir yapılmaksızın gelmeyeceğini dediğini tamlayan Recep, 'Babamı kabul etmek düşüncesince ülkeye döndüm. Babam ve annemi buraya taşıdım. Zor durumdaydılar. Oturdukları toprak bombalanmış ancak martir olmadı maalesef. Hayat orada baş döndürücü daraldı. Merminin ulaşamayacağı toprak kalmadı' ifadelerini kullandı.

Türkmendağı'nda 'burası güvenli yer' denecek bölgenin kalmadığını kaydeden Recep, Türkmen gençlerin ülkelerine arka dönüp köylerini arka alacağını imge ettiğini ve o bölgenin Türkmen kalacağını aktardı.

Sınırdaki Sallur köyünde oturduklarını kaydeden Mustafa Molla da saldırıların baş döndürücü arttığını bu yüzden 4 evladı ve eşiyle ülkesinden uzaklaşmak durumunda kaldıklarını vurguladı.

Çocuklarıyla Türkiye'ye sığınan Rukiye Zuveykli de çatışmaların çoğalması üstüne evlatlarının çıkarlarını Türkiye'ye atmak istediğini, bu yüzden 4 çocuğunu yanına alıp topraklarını ayrılma ettiklerini anlattı.

Muhabir: Erdal Türkoğlu, Salim Taş

Kaynak: AA