Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türklerin ayakkabıda İtalyanların pabucunu dama attığını söyledi.

Tüfenkci, CNR EXPO Yeşilköy'de Türkiye Ayakkabı Sektörü Araştırma Geliştirme Eğitim Vakfı (TASEV), Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD), Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu (TUAF), İstanbul Ayakkabı Esnafı Sanatkarlar Odası (İASEO) ve KOSGEB yardımı ile planlı Uluslararası Ayakkabı Moda Fuarını (AYMOD) görüşme etti.

Fuarda TASD Başkanı Hüseyin Çetin ile giriş başa müstahsil firmalarla mülaki Tüfenkci, görüşme etmiş bulunduğu nezdinde stantta Türklerin ayakkabıda İtalyanların pabucunu dama attığını söyledi.

Tüfenci, şimdi sonraları matbuat mensuplarına pabuç endüstrisi ile ait değerlendirmelerde bulundu.

Ürettikleri ürünler ile hem gayrimenkul içi bununla ortak gayrimenkul dışı piyasalarda adından uydurma ettiren şirketlerin buluşmuş bulunduğu AYMOD'u dolaşmak düşüncesince geldiğini tamlayan Tüfenkci, gezerken tanık bulunduğu manzaranın, Türkiye'nin pabuç sektöründe geldiği gözcü bakımından menfaatlerini gururlandırdığını kaydetti.

Tüfenkci, ayakkabıda istihsal ve tasarımın yerel olmasının, üretimin değme etabında Türk insanoğlunun emeğinin bulunmasının menfaatlerini olağandan gururlandırdığını dile getirdi.

2015'te 672 milyon dolarlık ihracat

Amaçlarının üretimi abartmak bulunduğunu aktaran Tüfenkci, verdikleri teşviklerle bu adımları atmaya çalıştıklarını belirterek, laflarına şu şekilde bitmeme etti:

'Dünyada İtalya ile başa giriş yahut İtalya'yı da geçecek bir hale geleceğiz. Ben burada fuara dahil olan şirketlerin gözünde bu ışığı görüyorum. Tabi burada üretimin metin olması, üretimin mahveden dostu olması ve kullandıkları malzemenin kalitesi de önemli. Firmalar, gezdiğimiz, gördüğümüz kadarıyla bundan sonraları bu aşamada da dikkatli davranıyorlar. Hem tasarımlarıyla, hem verim güvenliği ve sağlığıyla, bununla ortak fiyatlarla bundan sonraları evren ile rakiplik edebilir haldeler. Fuarı düzenleyen başkanımıza, dalavere kuruluna ve dahil olan halis muhlis firmalara teşekkürname ediyor, başarılar diliyorum.'

Bu arada TASD verilerine mucibince pabuç endüstrisi 2015 senesinde 672 milyon dolarlık ihracat, 795 milyon dolarlık da dış alım gerçekleştirdi.

Sektör salname 500 milyon eş yöresinde istihsal kapasitesine cemaat olurken, Türkiye'de ad başı pabuç tüketimi yılda 2,6 çift.

Kaynak: AA