Muhalifler çatışıyor Suriye’de cihatçı muhaliflerle, Batı destekli muhalif gruplar arasında yaşanan çatışmalar tırmandı. El Kaide bağlantılı Irak ve Levant İslam Devleti (ISIS) örgütünün, Kilis’in karşısındaki Azaz kasabasını ele geçirdiği bildirildi. Cihatçı ve radikal İslamcı gruplar, ÖSO’nun denetlediği Türkiye sınırındaki dört ana geçişi kontrol etmeye çalışıyor.


Terör estiriyorlar. Yaklaşık 7-10 bin savaşçısı bulunduğu tahmin edilen ve çoğu Türkiye’den geçen radikal örgütlerin bölgede yeni terör dalgası yarattığı belirtiliyor. Uluslararası haber ajansları, teröristlerin insanları evlerinden çıkarıp gözaltına aldığı, Alevi ve Şiileri katlettiğini bildiriyor. Terör yüzünden yardım görevlileri Türkiye’ye çekiliyor.

El Kaide ile sınırlar kalktı

Türkiye sınırı yakınındaki Suriye’nin Azaz kasabası El Kaide bağlantılı Irak ve Levant İslam Devleti’nin elinde. Bölgede şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

Dış Haberler Servisi - Suriye’de El Kaide bağlantılı Irak ve Levant İslam Devleti (ISIS) örgütünün Türkiye sınırı yakınındaki Azaz kasabasını ele geçirdiği, bölgede şiddetli çatışmaların devam ettiği bildiriliyor.
Azaz’daki muhaliflerden Ebu Ahmed, ISIS’ın önceki gün kasabanın tamamını ve kasaba girişlerini kontrol altına aldığını, ele geçirdiği yerlerde yaygın olarak yargısız infaz ve adam kaçırma eylemlerine girişen örgüte karşı halkın tepkisinin büyüdüğünü söyledi.
Ebu Ahmed, çatışmaların sürdüğünü ve ISIS militanlarının yakında bulunan, Türkiye’nin Kilis’teki Öncüpınar sınır kapısı karşısındaki Bab el Selam’a doğru ilerlediklerini de duyurdu.

Fransız haber ajansı AFP’ye kimliğini saklı tutmak şartıyla konuşan bir başka Azaz sakini muhalif de, ISIS’ın kontrolü ele geçirdiğini doğrularken, militanların insanları evlerinden çıkarıp gözaltına aldığını ve kontrol noktalarına adamlarını yerleştirdiğini bildirdi.Muhalif Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise Azaz’ın tamamen ISIS kontrolünde olmadığını ancak kasabanın her tarafına keskin nişancılar yerleştirdiğini ve önemli ilerleme kaydettiğini bildirdi.
Azaz’daki çatışmaların, ISIS militanlarının bölgedeki hastanede gönüllü olarak çalışan bir Alman doktoru kaçırmaya çalışması ve hastaneyi koruyan, ılımlı muhaliflerin oluşturduğu Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) bağlı
“Kuzey Fırtınası” grubunun engel olmasıyla başladığı, çatışmalarda ölümler olduğu öğrenildi.
İngiliz Independent gazetesinin haberinde, ISIS militanlarının Alman doktoru casuslukla suçladığı kaydedildi.
Suriye’de cihatçı muhaliflerle, ılımlı muhalif gruplar arasında yaşanan çatışmalarla ilgili haberlerde son günlerde artış var.

ISIS çekim merkezi

Azaz ve Bab el Selam kapısı aylardır “Kuzey Fırtınası” grubunun elinde bulunuyordu.
Azaz’daki çatışmalar sırasında ölenler arasında medya aktivisti
“Hazem el Azizi” olarak tanınan Ömer Diab da bulunuyor. Diab’ın öldürülmesi özellikle sosyal medyada ISIS’a karşı büyük tepkiye yol açtı.
“Kuzey Fırtınası”, internet üzerinden yayımladığı açıklamada, diğer muhalif gruplara Azaz’a yönelmeleri ve kasabayı ISIS’tan kurtarmaları çağrısı yaptı. ISIS son aylarda cihatçı militanlar için bir çekim merkezi haline geldi. Pakistanlı El Kaide ve Taliban militanları da Suriye’de üsler oluşturmuş durumda. Amerikan Wall Street Journal gazetesi Batı destekli ılımlı muhaliflerin bir yılı aşkın süredir denetim altında tuttukları bölgelerde otorite sağlayamadıklarını, ISIS’ın yükselişe geçtiğini yazdı.
Cihatçı ve radikal İslamcı grupların güçlenmesiyle Suriye yeni bir terör dalga
sıyla karşı karşıya kalırken, Alevi ve Şiilere yönelik infazlar artış gösterdi. ISIS’ın 7-10 bin savaşçısı bulunduğu tahmin ediliyor. Muhaliflerle birlikte çalışan Batılı bir yetkiliye göre, muhalifler arasında çatlak büyürken, ılımlı muhalifler arasında, ISIS’ın üstesinden gelmeden Şam rejimini deviremeyecekleri düşüncesi güçleniyor.

Cumhuriyet