Dernekten yapılan yazılı açıklamada, son yıllarda Müslümanlar üzerindeki baskısını iyice artıran Tacikistan yönetiminin, İslami Kalkınma Partisi üyelerini tutukladığı, işkenceye tabi tuttuğu ve aileleriyle görüşmelerini de yasakladığı belirtildi.

Açıklamada, şöyle denildi: "Bu gözaltılarda SİPAR Avukatlar Birliği üyesi avukatların da önce kaybolması ve sonrasında tutuklandıklarının açıklanmasıyla, Rus ve Türkiyeli avukatlar meslektaşlarıyla dayanışmak ve dünya kamuoyunu bu haksız uygulamalardan haberdar etmek üzere Tacikistan’ın başkenti Duşanbe'ye gitme kararı aldılar. 20 Ocak günü Türkiyeli bir grup avukat Duşanbe'ye gitmek üzere İstanbul Atatürk Havalimanı'na gitmiştir. 6 kişilik heyetten 3 avukatın Tacikistan'a girişlerinin kabul edilmemesi üzerine, avukatlar Gülden Sönmez ve Emine Yıldırım ile tercümanları Zaur Beg, Duşanbe’ye gitmişlerdir. Heyetimizin gidiş amacı Türkiye Duşanbe Büyükelçiliği'ne de yazılı olarak bildirilmiştir."

Heyetin, gidiş amacına uygun olarak perşembe günü bazı tutuklu yakınları ve avukatlarıyla görüştüğü aktarılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Görüştükleri avukatlar da Tacikistan polisi tarafından perşembe günü
gözaltına alınmıştır. Heyetimizin, cezaevindeki tutuklularla görüşme talepleri de kabul edilmemiştir. Rusya'dan heyete katılan avukatlar ise, bugün Moskova'ya dönmek üzere uçağa bindiklerinde gözaltına alınmışlardır. İki avukat ve bir tercüman arkadaşımız da bugün Türkiye saati ile 17.30 sularında otele gelen Tacikistan polisleri tarafından otelden götürülmüşlerdir. O saatten itibaren heyetten haber alınamamaktadır. Arkadaşlarımızla ilgili olarak hem Türkiye hem de Tacikistan makamları haberdar edilmiştir. Ancak şu aşamaya kadar arkadaşlarımızla ilgili herhangi bir bilgiye ulaşılamamıştır. Arkadaşlarımızın derhal salıverilmeleri için hem Türkiye hem Tacikistan hem de üçüncü ülke makamlarını derhal görevlerini yapmaya çağırıyoruz."

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr