Gazeteci Şener ve Şık’ın tutuklanmalarının rahatsız edici bir gelişme olduğunu belirten İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün Türkiye raportörü Emma Sinclair-Webb, Türkiye’de hem ceza kanunu hem de terörle mücadele kanunundaki ifade özgürlüğünü kısıtlayan maddelerin yarattığı kaygının altını çizdi.

Dış Haberler Servisi- Ergenekon operasyonu kapsamında aralarında Nedim Şener, Ahmet Şık, Doğan Yurdakulunda bulunduğu gazetecilerin tutuklanması insan hakları örgütleri ve dış basın tarafından basına yönelik susturma olarak değerlendirildi. Batı basını, haberlerinde Türkiyede basın özgürlüğü konusundaki gerilemeye dikkat çekti.

Merkezi New Yorkta bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütü, Türkiyede gazetecilere yönelik son tutuklamaların kaygı verici olduğunu belirtti. Örgüt daha önce de çeşitli defalar fikir ve ifade özgürlüğü konusundaki endişelerini kamuoyuyla paylaşmıştı. Örgütün Türkiye raportörü Emma Sinclair-Webb, Amerikanın Sesine yaptığı açıklamada, Türkiyede hem ceza kanunu hem de terörle mücadele kanunundaki ifade özgürlüğünü kısıtlayan maddelerin yarattığı kaygının altını çizdi. Sinclair-Webb, Tutuklamaları ve gelişmeleri kaygıyla izliyoruzdedi. Gazeteci Şık ve Şenerin tutuklanmalarının rahatsız edici bir gelişme olduğunu vurgulayan Emma Sinclair-Webb, darbe planlarının değil, yargı sistemini eleştiren yazıların hedef alındığı kaygısını taşıdıklarını söyledi.

İtalyan Europa gazetesinde dün yer alan haberde Türkiyede basın özgürlüğünün tehlikede olduğu vurgulandı. İtalyan siyasetçi ve Değerler İtalyasından Avrupa parlamenteri seçilen Giuseppe Beppenin kurucusu olduğu, basın özgürlüğü ve gazetecilerin hakları konusunda yayın yapan Articolo 21 www.articolo21.org adlı sitede yer alan haberler de gazetecilerin susturulmaya çalışıldığı, gelişmelerin Türkiyedeki basın özgürlüğü açısından kaygı verici olduğu belirtildi.

İngiliz Financial Times gazetesi de Türkiyedeki basın özgürlüğüne ilişkin tartışmaları, Türkiye, Siyasi Eleştirileri Bastırmakla Suçlanıyorbaşlıklı geniş haberinde değerlendirdi. Haberde Şenerin yakında tutuklanacağı tehditlerini aldığını yazdıktan iki hafta sonra gözaltına alındığına dikkat çekildi. Birçok insanın ilk başta Ergenekon soruşturmasını, Türkiyenin askeri darbe tarihine son verme aracı olarak görerek desteklediği görüşüne yer verilen haberde Ancak dört yılı aşkın bir süre devam eden ve davaların sonuçlandırılacağı yönünde hiçbir işaret bulunmayan bir yargı sürecine ilişkin kuşkular büyüyor denildi. Şenerin Ergenekon sanıklarının çoğunun görüşlerini paylaşmadığını, Hrant Dink ile ilgili kitabında polisin soruşturmasının eksikliklerini gözler önüne serdiğini, Şıkin ise Ergenekon soruşturmasının başlatılmasına katkıda bulunan gazetecilerden biri olduğuna dikkat çekildikten sonra şu yorum yapıldı: Ancak her ikisi, hem Erdoğanı, hem de üyeleri sık sık hükümete sempati gösteren ve poliste etki sahibi oldukları inanılan, vaiz Fethullah Gülenin liderliğindeki güçlü dini cemaati eleştiriyordu.

Haberde Bazı tabular şimdi hafifledi ama gazeteciler, Erdoğanın hükümetini eleştirmenin zorlaştığını söylüyorlar. Halen varlıklarının birçoğunu satma baskısı altındaki Doğan grubuna empoze edilen büyük vergi cezaları, Türk gazetecileri arasında otosansürü teşvik etti denildi. Financial Times,Bazıları, orduyu eleştirmek veya komünizmi desteklemek gibi bazı konuların dokunulmaz olduğu, ancak en azından kuralların açık olduğu dönemi nostalji ile hatırlıyorlarifadesini kullandı.



Cumhuriyet