Cumhuriyet

İstanbul Haber Servisi - Kadın Adayları Destekleme Deneğinin (KA.DER) araştırmasına göre Türkiye, kadın-erkek eşitliğinde yine sıfır çekti, 4 yıllık gelenek beşinci yıl da değişmedi. KA.DER Genel Yönetim Kurulu adına F. Çiğdem Aydın, gerek atanmışlarda, gerek seçilmişlerde, gerekse özelde, kadın yöneticinin yok denecek kadar az olduğunu vurguladı.

KA.DER, Türkiyenin Temsilde Kadın-Erkek Eşitsizliği Karnesinin beşincisini açıkladı. KA.DER adına Çiğdem Aydın, 12 Haziran 2011 Genel Seçimlerinde kadınların TBMMdeki koltukların yüzde 50sini istediklerine, ancak yüzde 14.2sini alabildiklerine dikkat çekti.

Aydın, Türkiyede kadına yönelik şiddetin, emek-beden sömürüsünün; yoksulluğun, işsizliğin, çocuk gelin olayının, eğitimin engellenmesinin sürdüğünü, tacizciyi, tecavüzcüyü, saldırganı koruyup kollayan hukuk sisteminin ise halen var olduğunu vurguladı.

KA.DERin derlemesinde 6 işveren ve meslek örgütünden yalnızca Türk Sanayici ve İşadamları Derneğinin (TÜSİAD) Başkanının kadın olduğu dikkat çekiyor. Derlemeye göre, Türkiyede çalışan kadın sayısı 6.7 milyon, kadın işsizlik oranı yüzde 13, kayıt dışı çalışma oranı ise yüzde 58. Yani çalışan kadınların yarısından fazlasının sosyal güvencesi yok.

Kadına yönelik şiddet arttı

Kadınlara yönelik kasten yaralama, cinsel saldırı ve kötü muamele olaylarının geçen yıllara oranla arttığı vurgulanan derlemede, 2010da yaklaşık 190 bin olan kasten yaralama 2011de 207 binlere, cinsel saldırı 2 bin 700lerden 3 bin 300lere, kötü muamele 29 binden 35 bine çıktı.

KA.DER derlemesinde çocuk gelin olayına da dikkat çekiyor. Türkiyede 18 yaş altında evlenen kadınların oranı yüzde 28, 15 yaşından küçük evlenenlerin oranı ise yüzde 5. Bu oran Orta Anadoluda yüzde 37ye, Doğu ve Güneydoğuda yüzde 40-42ye çıkıyor.