BERLİN

AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk, Türkiye'nin tarihinin göremezden gelinerek alınacak tüm kararların, bunları alan ülkeleri küçülteceğini söyledi.

Almanya Federal Meclisinde (Bundestag) Ermeni iddialarına ilişkin karar tasarısının kabul edildiği sırada başkent Berlin'de bulunan Külünk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Almanya'nın bu "Türkofobik" tavrının ne ile izah edileceğini merak ettiğini belirtti.

Külünk, bundan sonraki süreci Almanya'nın düşünmesi gerektiğini vurgulayarak, şöyle dedi:

"Efendim parlamento bağımsız. Elbette ki bütün ülkelerin parlamentoları bağımsız. Avrupa'nın orta yerinde oturdukları yerden bize akıl verirken iyi. Türkiye yıllarca ilerleme raporlarında, Türkiye'ye, insan hakları, hukukun üstünlüğü başlıklarında sürekli akıl veren olmak, sanki ferman buyuruyormuşçasına sürekli raporlar yayınlamak iyi. Müsaade edin de biz de sözümüzü söyleyeceğiz."

Türkiye'nin bağımsız bir ülke olduğuna vurgulayan Külünk, şu değerlendirmede bulundu:

"Susacağımızı mı bekliyorlar? Anasının, babasının topraklarından Almanya'ya gelip burayı yurt edinmiş, anasının, babasının doğduğu topraklara ihanet etmeyi meslek edinmiş bir adamın yalanının arkasında saklanıp Türkiye ile ilişkilerini zedelemek Almanya'ya yakışıyor mu? Yakışmıyor. Demek ki herkes kendine yakışanı yapıyor. Onun için her şey eskisi gibi olmaz. Hiçbir şey bu sabahki gibi olmaz. Türkiye'yi yok sayarak, görmezden gelerek, Türkiye'nin tarihini görmezden gelerek alınacak bütün kararlar, bunu alan ülkeleri küçültür, bu ülkelere zararı olur. Bize bir şey yok."

Alman Meclisinde alınan kararın yok hükmünde olduğunu belirten Külünk, "Biz bunların bu tip serkeş tavırlarına mı boyun bükeceğiz? Bu mümkün değil. Ama ne var? Akıllı, sakin, burada 4 milyon Türk vatandaşı yaşıyor. Bankalarda paraları var. Vergi veriyorlar. İstihdam sağlıyorlar. Sosyal hayatları var. Bunları bir ülke görmezden geliyor. Bu ülke kendisi düşünsün." ifadelerini kullandı.

Külünk, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in 2017'deki seçimleri kaybetme telaşına girdiğini ifade etti. Külünk, Merkel'in oyların aşırı sağa kaydığını görünce soykırım yalanına sarıldığını belirterek, "Türkiye, kimsenin iç işlerinde kendine kaldıraç olarak kullanacağı bir ülke değildir. Herkes Türkiye ile ilişkilerinde Türkiye'nin dünya sistemi için ifade ettiği manaya uygun davranmak zorundadır." sözlerine yer verdi.

Muhabir: Erbil Başay

Kaynak: AA