MERSİN

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine ilişkin, "Bürokrasiden şikayet etmeyen var mı? Yok. Yatırım yapmak istiyorsunuz, 2, 3 yıl izinle uğraşıyorsunuz. Organize sanayi bölgesi kurmak istiyorsunuz, 3, 4 yıl çaba sarf ediyorsunuz. Artık bu tür bürokratik engellerden Türkiye'yi kurtarmak istiyoruz. Çok hızlı karar alabilen, dinamik ve anında yürürlüğe koyabilecek bir yetki veriyoruz." dedi.

Elvan, Toroslar ilçesindeki bir tesiste, Bitlis İli ve İlçeleri Kültür ve Dayanışma Derneğince düzenlenen dayanışma yemeğindeki konuşmasında, derneğin, hem iyi, hem kötü günlerde hemşehri dayanışmasının en güzel örneklerini sergilediğini söyledi.

Türkiye'de yaşayan her insanın önemli ve kutsal olduğunu ifade eden Elvan, herkese iyi bir gelecek sunmanın, büyük medeniyetin bir mensubu olmanın gereği olduğunu belirtti.

Elvan, birlik ve beraberliğin olmadığı ortamlarda, gelişmenin olmayacağına, kavgaların yaşanacağına dikkati çekerek, "Bizi birbirimize düşürmek isteyen kim olursa olsun asla müsaade etmeyeceğiz. Dış mihraklar, okyanus ötesindekiler, Avrupadakiler, bizi birbirimize düşürmek istedikçe daha çok kenetleneceğiz, bütünleşeceğiz, daha çok güçleneceğiz." diye konuştu.

Türkiye'ye demokrasi dersi vermeye kalkanların, dünyanın pek çok ülkesini "kan gölüne" çevirdiğini söyleyen Elvan, insanların daha özgür, daha müreffeh olduğu bir Türkiye'nin birlikte inşa edileceğini anlattı.

"Türkiye şu anda dünyanın dört bir yanında yedi düvele karşı savaş veriyor"

Elvan, anayasa değişikliğine ilişkin 16 Nisan'daki halk oylamasına da değinerek, sürecin Türkiye açısından son derece önemli ve kritik olduğunu söyledi.

Türkiye'nin geleceğinin tayin edileceği bir halk oylamasına gidildiğine dikkati çeken Elvan, şöyle devam etti:

"Türkiye şu anda dünyanın dört bir yanında yedi düvele karşı savaş veriyor. Millet olarak birliğimizi, dirliğimizi daha da kuvvetlendirmemiz gereken bir süreçten geçiyoruz. Bizim birliliğimiz, beraberliğimiz, dayanışmamız arttığı müddetçe yapamayacağımız hiç bir şey yok. İşte böyle bir süreçte bizim mutlaka güçlü hükümetlere ihtiyacımız var. Yeni anayasa değişikliğiyle artık Türkiye'de yüzde 50'nin altında oy almış hiç bir parti hükümet olamayacak. Bunun anlamı halkın, hükümetin kim olmak istediğini doğrudan belirlemesidir. Artık hiçbir zaman koalisyonlarda kriz, kaos dönemleriyle, vesayet organlarının girişimleriyle muhatap olmayacak bir altyapıyı oluşturmaktır. Halk doğrudan kimin cumhurbaşkanı olmasına gerektiğine karar verecektir. Burada sizler, anayasa değişikliğine 'evet' diyerek bir anlamda kendinize yetki ve oy veriyorsunuz, kendi hakkınızı savunuyorsunuz."

"Güçlü bir hükümet olacak"

Elvan, bürokratik sıkıntıların, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle aşılacağını belirterek, şunları aktardı:

"Bürokrasiden şikayet etmeyen var mı? Yok. Yatırım yapmak istiyorsunuz, 2, 3 yıl izinle uğraşıyorsunuz. Organize sanayi bölgesi kurmak istiyorsunuz 3, 4 yıl çaba sarf ediyorsunuz. Artık bu tür bürokratik engellerden Türkiye'yi kurtarmak istiyoruz. Çok hızlı karar alabilen, dinamik ve anında yürürlüğe koyabilecek bir yetki veriyoruz hükümete. Ne yetkisi? İcraata yönelik kararname çıkarma yetkisi. Son derece önemli bir yetki. Güçlü bir hükümet olacak, kararname çıkarma yetkisi olacak ama kararname çıkarma yetkisi tamamıyla icraata, yürütmeye yönelik olacak. Biz diyoruz ki Meclis kendi işini yapsın, yasama faaliyetinde bulunsun, denetim işiyle uğraşsın. Hükümet de yürütme olarak yürütme faaliyetinde bulunsun, icraat yapsın, halkın sorunlarını çözsün, milletin sorunlarını çözsün, yatırım yapsın, üretimin, ihracatın artmasına katkı sağlasın istiyoruz. Bu bürokratik engelleri tamamıyla ortadan kaldıracak bir kararname mekanizması ortaya koyuyoruz. Hükümet anında kararnameyi çıkaracak, işlemleri basitleştirecek, izin süreçlerini kısaltacak, nerede bir sorun var hemen ona 'parmak koyacak' ve anında bu sorun çözülecek."

Muhabir: Sezgin Pancar

Kaynak: AA