Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 'Geçen sene Türkiye, Brezilya, Güney Afrika, Rusya ve benzerleri üzere büyümekte bulunan ekonomilerden sıhhatsiz trilyon dolardan aşkın mal çıkışı, kapital kaçışı yaşandı. Bu sene de bunun bitmeme etmesi bekleniyor' dedi.

Şimşek, Marmara Grubu Vakfı çeşidinden planlı 19. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nde meydana getirdiği konuşmada, küçük ay böylecene Şanghay'da olduklarını, bakanlar düzeyinde G20 Zirvesini yaptıklarını, evren ekonomisinin bulunan vaziyetini değerlendirdiklerini ve evren ekonomisini ağır büyümeden elan faziletli çoğalma patikasına kesinlikle oturtacaklarını tartıştıklarını anımsattı.

O günden beri büyümekte bulunan piyasalarda birlikte iyileşme, nispi balans olduysa da kalımlı adına hastalıkların çözümünün strüktürel reformlarda yattığını anlatım fail Şimşek, şunları kaydetti:'Küresel ekonomiye baktığımızda global bunalım öncesinde yüzdelik 5 yöresinde bulunan evren hesaplı büyümesi sabık sene yüzdelik 3 civarına düştü. Küresel bunalım sonrası devirde averaj da yüzdelik 3,3 yöresinde oldu. Küresel ekonominin hem performansı aynı zamanda gizil büyümesi düşüyor. Bu sene yüzdelik 3'lük çoğalma muvaffakiyet üzere görülebilir. 

Her ne derece IMF öngörülerinde birlikte toparlanma görüyorsa da akıbet zamanlarda IMF daima tahminlerini alçak cepheli rötuşlu etmiştir. Hem bu global hesaplı çoğalma açısından aynı zamanda global tecim açısından. Nitekim akıbet zamanlarda IMF'in evren ekonomisine bağlı öngördüğü tahminlerin elden çabucak hepsi nikbin bulunmuş, cereyan etmek bu tahminlerin altında gerçekleşmiştir. Küresel çoğalma yüzdelik 3'lük birlikte patikaya şu anda güçlenmiş halde bulunuyor. Küresel bunalım önceleri kur bulunan yüzdelik 5 civarına çıkabilmesi ağırbaşlı birlikte ıslahat çabası, envestisman hamlesi gerektiriyor. Zaten dava da burada.'

'Türkiye baştan ıslahat periyodunun eşiğinde'

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, akıbet 10-15 sene içinde Türkiye'de ehemmiyetli birlikte strüktürel dönüşümün gerçekleştiğini kaydetti.Bunlar yardımıyla Türkiye'nin itidalli ast dirimsel grubundan, itidalli yukarı dirimsel grubuna yükseldiğini anımsatan Şimşek, Türkiye'nin baştan birlikte ıslahat periyodunun eşiğinde bulunduğunu dile getirdi.Şimşek, akıbet 10 yılda Çin ve Hindistan dışarı tutulursa Türkiye'nin başka ekonomilere oranla, büyümekte ve kaslı devletlere kıyasla elan dobra birlikte başarım sergilediğini anlatım etti.Bunun yardımıyla Avrupa Birliği (AB) averajı ile aradaki farkı 20 benek kapattıklarına ayraç fail Şimşek, 'Yani Avrupa ile gerçek manada birlikte yakınsama sürecine girdik. Türkiye, AB ile adam başına ulusal gelirde aralığı, 20 puandan aşkın birlikte farkı azalttı ve kestirmece 7 milyon vatandaşımıza istihdam olanağı bulduk' dedi.

AB'nin global hastalıkların çözümü düşüncesince Türkiye'ye gereksinimi var'

Avrupa Birliği ile rekabetten korkmadıklarını ve onlarla herhangi birlikte bölgede rakiplik edebileceklerini tamlayan Şimşek, Türkiye'nin Avrupa'ya Avrupa'nın da Türkiye'ye gereksinimi bulunduğunu söyledi.

Türkiye'nin AB'ye hususiyet devleti ilkesini pekiştirmek, demokratik standartlarını iyileştirmek, kurumların standardını tasarruf etmek düşüncesince gereksinimi bulunduğunu dile getiren Şimşek, laflarına şu biçimde bitmeme etti:

'AB'nin de esasta global hastalıkların çözümü düşüncesince Türkiye'ye gereksinimi var. Eğer AB bu coğrafyada, Orta Doğu'da ayrıca Balkanlar'da, Orta Asya'da arsıulusal sorunlarda elan çelimli birlikte konumda peyda etmek istiyorsa Türkiye ile ortaklaşa iş yapmasında kâr vardır. Enerji güvenliği sorununu halletmek istiyorsa Türkiye ile çalışmalıdır. Kültürlerarası, dinlerarası diyaloğu içtenlikli birlikte biçimde yetiştirmek istiyorsa Avrupa, halkı Müslüman, devleti laik ve demokratik olan, yer yağı yapılmaksızın refahını artırabilen birlikte ülkeyle çelimli birlikte iş donanmasına gitmesi lazım. Başka ayrışık bu sorunları kesinlikle çözebileceksiniz. Birbirimizi öldürerek, birbirimizden tiksinti ederek birlikte yere varamayız. Bu coğrafya yeteri kadar koku ve gadirlik gördü. Bizim eksiksiz bunlardan ibret çıkarmamız, farklılıkları bol bolamat adına görmemiz lazım.'

Kaynak: AA