ANKARA - AYNUR EKİZ - ZEHRA AYDIN

Anayasa değişikliği için halk oylamasının yapılacağı 16 Nisan tarihi yaklaşırken bazı Avrupa ülkelerinde Türkiye karşıtı tutumların artarak devam ettiği gözleniyor. Anayasa değişikliğinin kabulü yönündeki kampanya çalışmalarını engelleyen bu ülkeler, halk oylaması konusunda "Taraf" olduklarını ortaya koyan çıkışlarıyla dikkati çekiyor. Akademisyenler, bu tavrın başlıca nedeninin, Avrupalı siyasetçilerin iç politikaya yönelik kaygıları ve Türkiye'nin güçlenmesinden duyulan rahatsızlık olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Gazi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, anayasa değişikliği ile getirilmek istenen sistemin Avrupa'yı rahatsız ettiğini belirterek, "Türkiye'de halkın çıkarlarını daha çok ön planda tutan bir yürütmenin oluşması onlar açısından doğru görünmüyor. Halkın desteğiyle hareket edecek bir yürütme daha bağımsız politikalar takip edeceği için bunu kendilerinden bir uzaklaşma, Türkiye'nin iç ve dış politikasına müdahalenin tıkanması olarak görüyorlar." dedi.

"Türkiye'de ilk defa bu referandumda davetsiz misafirler var"

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çağrı Erhan, "Türkiye'de ilk defa bu referandumda davetsiz misafirler var. Türkiye'ye doğrudan doğruya dışarıdan müdahale ederek, referandum sonuçlarını etkilemeye çalışan birtakım dış güçler olduğunu görüyoruz." ifadelerini kullandı.

"Avrupa'daki Türklere ekonomik ve siyasal baskı artacak"

Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın ise "Avrupa'da yaşayan Türk vatandaşlarına ekonomik ve siyasal baskının artacağını düşünüyorum. Bu nasıl değişir, Türkiye'nin 16 Nisan'dan sonra alacağı tavra bağlı. Türkiye, bu seçimde 'evet' ya da 'hayır' çıksın, Avrupa ile ilişkilerini yeniden gözden geçirecektir." değerlendirmesinde bulundu.

"Seçim rüzgarının motivasyonuyla hareket ediyorlar"

Gazi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Akif Okur da "Şu anda Avrupalı siyasetçiler, daha çok yüz yüze oldukları seçim rüzgarının motivasyonuyla hareket ediyor. Geleceğin dünyasında ufka doğru bakıldığında Avrupa'nın ancak Türkiye ile göğüsleyebileceği büyük jeopolitik meydan okumalar, Avrupa'nın önünde duruyor"

Kaynak: AA